Startpagina Pluimvee

Opnieuw dierenleed gefilmd bij leghenbedrijven in Nederland

Animal Rights heeft opnieuw trieste beelden naar buiten gebracht van misstanden bij leghenbedrijven in Nederland. Deze keer gaat het volgens de dierenwelzijnsorganisatie om undercoverbeelden die zijn gemaakt bij producenten van scharrel- en kooieieren in de plaatsen Stroe en Herveld (Gelderland), Ottersum (Limburg) en Linde (Drenthe).

Leestijd : 2 min

Te zien is hoe vangploegen in snel tempo schuren met tienduizenden leghennen leeghalen, waarbij regelmatig de poten en vleugels worden gebroken. De kippen worden bij hun pootjes gegrepen en ondersteboven, met drie of vier kippen per hand, doorgegeven aan een collega. Vervolgens worden ze hardhandig in kratten gepropt. "De dieren raken volledig in paniek. Er wordt geen enkele moeite gedaan om stress, angst en pijn bij de dieren te voorkomen", zegt Erwin Vermeulen van de organisatie.

Animal Rights kwam maandag al met beelden van 'horrorkippenschuren', met sterk vermagerde, kale, verzwakte en dode leghennen. "Na anderhalf jaar eieren leggen in horrorschuren zijn leghennen opgebruikt en volgen de laatste gruwelijke uren van hun troosteloze leven: gevangen worden, op transport en dan de slacht", aldus Vermeulen.

De beelden maken volgens hem ook duidelijk dat het niet uitmaakt of het om scharrel- of kooikippen gaat. "Nagenoeg iedere leghen of vleeskuiken wordt op deze wijze voor de slacht uit een schuur weggegraaid, in een krat gesmeten en op transport gezet naar het slachthuis."

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bepaald dat bij het slachthuis maximaal 0,5 procent van de dieren overleden en 2 procent van de dieren met gebroken poten of vleugels mogen arriveren. "In absolute aantallen betekent dit dat honderdduizenden dieren dood of zonder hun ledematen intact bij het slachthuis mogen aanbelanden zonder dat het consequenties heeft voor boer of vangploeg."

De organisatie is een petitie gestart om een einde te maken aan de 'horrorschuren'.

BELGA

Lees ook in Pluimvee

Platform voor vleeskuikens in stal haalt veelbelovende resultaten

Pluimvee Brede platformen voor vleeskuikens om op te zitten of onder te schuilen in de stal, hebben een positief effect op enkele dierenwelzijnsindicatoren zonder een nadelig effect op groei, voederopname, voederconversie of bepaalde aspecten van vleeskwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek door ILVO en UGent in het kader van het imec-ICON project WISH. Op de Agritechdag van ILVO op 18 juni in Melle wordt het geteste prototype gedemonstreerd aan het brede veehouderijpubliek.
Meer artikelen bekijken