Startpagina Actueel

Bosmuizen en onkruid in de bietenteelt

Het KBIVB meldt dat er reeds schade door bosmuizen wordt waargenomen in de eerst gezaaide bietenvelden. Het Bieteninstituut raadt aan om uw gezaaide velden te controleren en de bosmuizen te bestrijden.

Leestijd : 2 min

In het kader van deze problematiek kan het nog nuttig zijn om zitstokken te voorzien in open zones voor roofvogels. Zo kunnen deze de populatie bosmuizen mee onder controle houden.

Vergeet niet dat er sinds 2014 geen erkende producten meer bestaan voor de bestrijding van bosmuizen in de akkerbouwgewassen. De roofvogels hebben graag een panoramisch uitzicht. Hoe hoger ze zitten, hoe groter hun waarnemingsstraal. De steunpalen (ten minste 40 cm in de grond) zouden minstens 2 m boven de grond moeten steken en zeer stabiel zijn. De zitstok moet horizontaal zijn, goed vastzitten en niet-wegglijdend (ruw hout) zijn. Hij moet een breedte (of diameter) hebben van 3-5 cm en 20 cm lang zijn.

Vooropkomstbehandeling

Een vooropkomstbehandeling kan uitgevoerd worden op de vroeg gezaaide percelen indien men veel probleemonkruiden verwacht. Hoe droger de omstandigheden hoe minder werking men mag verwachten van deze behandeling. Hoe later de zaai, hoe minder het nut van deze vooropkomstbehandeling.

Er is vanaf dit jaar een erkenning voor het toepassen van Goltix Queen en Goltix Titan (525 g/l metamitron + 40 g/l quinmerac, respectievelijk erkenning 10238P/B en 10408P/B) in vooropkomst. Men mag max. 3 l/ha Goltix Queen of Titan toepassen in vooropkomst, men mag max. 6 l/ha van één van deze producten toepassen in voor- en na-opkomst gecombineerd. In naopkomst mag men max. 2 l/ha per toepassing gebruiken met een max. van 3 toepassingen. Dit product is zeer selectief voor de biet en is voornamelijk geschikt in vooropkomst op percelen met veel hondspeterselie en kamille.

Een tweede wijziging die invloed heeft op de wijze waarop men een vooropkomstbehandeling doet is de volgende: vroeger was er een wettelijke beperking op het toepassen van ‘Centium’ in combinatie met chloridazon (‘Pyramin’) of vloeibare metamitron (‘Goltix’). Vanaf dit jaar mag men ‘Centium’ toepassen in combinatie met vloeibare Goltix maar om selectiviteitsredenen niet met ‘Pyramin’. Hierdoor dient men geen ‘vaste’ WG formulering van Goltix te combineren bij ‘Centium’ voor de vooropkomstbehandeling indien men naast bingelkruid en hondspeterselie ook kamille verwacht op het perceel.

Dit zijn natuurlijk niet de enige mogelijkheden voor een vooropkomstbehandeling. Een andere samenstelling van flora kan uw productkeuze beïnvloeden. Meer info over de onkruidbestrijding is terug te vinden op de website van het Bieteninstituut via www.irbab-kbivb.be.

Op percelen waar er geen probleemonkruiden zijn (kamille, hondspeterselie, etc…) is deze behandeling niet strikt noodzakelijk. Dit op voorwaarde dat men bij de opkomst van onkruiden direct de eerste FAR na-opkomstbehandeling kan uitvoeren.

Naar KBIVB

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken