Startpagina Economie

ABS: boeren gaan lijden onder supermarktoorlog

De hevige concurrentiestrijd tussen de Belgische supermarkten zal leiden tot een neerwaartse druk op de prijzen. En die zal uiteindelijk terechtkomen bij de zwakste schakel in het productieproces: de landbouwer. Dat vreest landbouworganisatie ABS, het Algemeen Boerensyndicaat (ABS).

Leestijd : 1 min

In 2019 komt de Nederlandse prijsbreker Jumbo naar België. Albert Heijn blijft dan weer als apart merk bestaan in ons land, met straks 30 tot 50 extra winkels, terwijl zustermerk Delhaize de komende drie jaren driehonderd nieuwe winkels wil open. Marktleider Colruyt kondigde onlangs aan de laagsteprijzenstrategie onder alle omstandigheden te willen behouden. Veel supermarkten dingen dus naar de hand van de klant.

ABS vreest dat de concurrentiestrijd zal leiden tot een neerwaartse druk op de prijzen. "Die vrees is er, en terecht", aldus ABS-voorzitter Hendrik Vandamme. Die druk merken de landbouwers voorlopig nog niet, maar de landbouwsector verwacht die dit jaar wel. "Misschien tegen het jaareinde", zegt Vandamme. De landbouworganisatie hoopt dat Europa soelaas biedt, door de komst van een nieuwe Europese richtlijn die oneerlijke praktijken in de voedselketen moet tegengaan. "Dan mag ook niet worden getreuzeld op Belgisch niveau om de richtlijn om te zetten", aldus nog Vandamme.

Jumbo hanteert in Nederland de combinatie van de laagste prijs garantie en toch een full-service-formule. De winkel is dus rijker uitgerust dan Colruyt of bijvoorbeeld de Duitse discounter Aldi. Jumbo is in Nederland de grootste keten na Albert Heijn, met een marktaandeel van bijna 20%.

BELGA-Landbouwleven

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken