Startpagina Varkens

Jagers schieten vijftien everzwijnen in Heverlee

Op initiatief van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) hebben vrijdag 50 jagers en 70 spoorzoekers een ’stille drukjacht’ georganiseerd om het aantal everzwijnen in het Meerdaalwoud in Heverlee onder controle te houden. Daarbij werden 15 dieren geschoten. Het was al de derde keer dat het ANB samen met zowel Vlaamse als Waalse jagers en een aantal lokale landbouwers een dergelijke jacht organiseerde.

«Met betrekking tot het Meerdaalwoud is er consensus onder alle betrokken partijen dat er wel degelijk een populatie everzwijnen mag vertoeven. Er wordt ook zelfs een beperkte schade aanvaard», zegt Bart Meuleman, regiobeheerder Meerdaal van het Agentschap Natuur en Bos. «Momenteel bevinden er zich naar schatting zo’n honderd dieren in dit bosgebied. Om de schade aan landbouw, milieu en verkeer onder controle te houden, willen we het aantal dieren op basis van de opgemeten schade dit jaar verminderen met veertig. Die schade valt momenteel al bij al nog mee en is zeker niet dramatisch.»...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken