Startpagina Groenten

CichOpt wil de reststromen witloof, radicchio, andijvie en cichorei opwaarderen

Bij de productie en verwerking van de bladgroenten witloof, radicchio en andijvie en de industriële verwerking van cichorei voor de productie van inuline ontstaan er heel wat reststromen. Binnen het nieuwe project CichOpt willen Europese partners die reststromen opwaarderen tot ingrediënten van voeding en drankjes, cosmetica en biomaterialen.

Witloof, andijvie en radicchio, allemaal behorend tot het Cichorium genus, zijn geen grote ‘cash crops’ in Europa, maar in sommige regio’s zijn ze van groot economisch belang. De reststromen uit die regionale productie zijn omvangrijk, en voor een deel vinden ze een bestemming. ILVO-onderzoeker Bart Van Droogenbroeck:“Geforceerde witloofwortels gaan naar veevoeding, andere restromen zoals snijresten van radicchio en andijvie gaan naar vergisting, bio-energie of compostering.” In het algemeen, echter, worden de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Groenten

Kunnen er nog uien gezaaid worden?

Groenten Veel uien zijn momenteel nog niet uitgezaaid, zegt Jonas Bodyn van Viaverda, de fusie van de vroegere proefcentra voor aardappelteelt, groenteteelt en sierteelt. Enkel onder specifieke omstandigheden is het nog de moeite om de uien alsnog te zaaien.
Meer artikelen bekijken