Startpagina Uw stem

Huts, boer en grondbank

Circa 450 hectare is voor een prijske verkocht aan Fernand Huts. Had het O.M.C.W Gent zelf gespeculeerd in plaats van te verkopen, dan was die grond elk jaar met minstens 5 % in waarde gestegen. Ten voordele van al die sukkelaars, in hun kartonnen dozen. Winst voor de armen? ‘t zal wel, het is vooral winst voor Huts... en die is verre van arm.

Leestijd : 2 min

Na dit ‘Huts-schandaal’ pleit de Overheid voor het oprichten van ‘grondenbanken’ om zo te vermijden dat zoveel grond naar de speculanten gaat en niet naar de boeren. Maar dat de boer zich maar weer geen illusies maakt: zulke grondbanken dienen tot niets. Het beste bewijs daarvan vinden we in Frankrijk. In Frankrijk hebben ze al in 1960 dergelijke grondbanken opgericht. Het resultaat: geen halve are werd ‘gered’ in het voordeel van de boeren. Zowat alle verkopen gingen naar speculanten en naar bouwpromotoren.

Het bedrog dat die grondbanken pleegden, is om van te duizelen. Zo strijkt in 2016 een Chinees neer op de regio Berry, in het hart van Frankrijk. In Berry kopen de Chinezen zonder slag of stoot maar liefst 1.700 hectare op. Van onder de boeren hun neus... Tot op de dag van vandaag is dat gesjoemel perfect mogelijk. Verkopen worden getekend op de tafel en geregeld onder de tafel.

Geen rechter die het aandurft het oude Romeinse - en nog steeds geldende - rechtsprincipe dat toelaat elk contract volstrekt nietig te verklaren wegens fraude, toe te passen. Arme boer, ge zult eens zien hoe snel de nieuwe postjes in uw grondbanken zullen bezet, en betaald, zijn.

Bernard Derwa, ere-advocaat te Sint-Truiden

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken