Startpagina Economie

FrieslandCampina garantieprijs februari omhoog

FrieslandCampina biedt voor februari een garantieprijs van €36,50 per 100 kilo melk, oftewel 25 cent meer dan een maand eerder. De verhoging is gebaseerd op de verwachting dat referentiebedrijven de uitbetaalde prijzen voor boerderijmelk zullen verhogen als gevolg van stijgende basiszuivelprijzen. Deze maand is de eiwitwaarde €595,82, de vetwaarde €297,9 en de lactosewaarde €59,58 per 100 kilo.

Leestijd : 1 min

De garantieprijs geldt voor 100 kilo melk met 3,47% eiwit, 4,41% vet en 4,51% lactose en is exclusief btw. De bedragen gelden bij een gemiddelde levering van 800.000 kilo melk op jaarbasis. Belgische leveranciers van FrieslandCampina zijn doorgaans geen lid en krijgen de prijs min 50 cent. Ze kunnen de prijs echter met 50 cent opkrikken door mee te doen aan het programma Bijzondere Melkstroom (weidegang plus AA-kwaliteit).

De FrieslandCampina garantieprijs is onderdeel van de FrieslandCampina melkprijs, die op jaarbasis aan de leden-melkveehouders wordt betaald. Maandelijks wordt de garantieprijs ingeschat aan de hand van de ontwikkeling van de gepubliceerde melkprijzen van de referentiebedrijven, waaronder Milcobel, Arla en DMK.

Biologische melkprijs

FrieslandCampina houdt de biologische garantieprijs gelijk ten opzichte van de biologische garantieprijs van vorige maand (€48 per 100 kilo), op grond van de verwachting dat de door de referentiebedrijven betaalde prijzen voor biologische boerderijmelk stabiel blijven. Deze maand bedraagt de eiwitwaarde €783,55, de vetwaarde €391,77 en de lactosewaarde €78,35 per 100 kilo.

De biologische garantieprijs geldt voor 100 kilo melk met 3,47%eiwit, 4,41% vet en 4,51% lactose en is exclusief btw. De vermelde bedragen gelden bij een gemiddelde levering van 600.000 kg melk op jaarbasis.

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken