Startpagina Economie

Europese zorgen over Braziliaans landbouwbeleid

De EU gelooft nog altijd in een handelsovereenkomst met Mercosur, een blok Zuid-Amerikaanse landen waaronder Brazilië en Argentinië. De Braziliaanse regering stuurt ondertussen aan op zelfregulering voor haar voedselindustrie. Binnen het Europees Parlement roept een mogelijk akkoord steeds meer vragen op. De Groenen eisen zelfs dat de onderhandelingen helemaal worden opgeschort.

Leestijd : 3 min

De in januari aangetreden Braziliaanse president Jair Bolsonaro is niet onomstreden. Zo wil zijn regering professionele landbouw op land van inheemse volkeren toestaan. Tegelijk heeft zijn regering beloofd de Amazone met rust te laten wat sojateelt betreft. Ook heeft hij gedreigd het ministerie voor milieu op te heffen. Bolsonaro vindt dat boetes op overtredingen van de ‘boscode’ die landbouwers verplicht een deel van hun grond voor natuur te bewaren, fors moeten worden verlaagd.

Bolsonaro is ook verklaard tegenstander van de klimaatovereenkomst die in Parijs is gesloten, al heeft zijn regering nu aangegeven voorlopig de afspraken te respecteren. Dat laatste gebeurde nadat de Franse president Emmanuel Macron zei bij een Braziliaans vertrek uit het klimaatakkoord een eventuele handelsdeal van de EU en Mercosur niet te steunen. EU-landen kunnen een akkoord vetoën.

De nieuwe landbouwminister Tereza Cristina heeft volgens nieuwsbureau Agra Presse gezegd dat de voedingsindustrie zichzelf moet gaan controleren. Een succesvol systeem van zelfregulering bestaat volgens haar al in de EU en de VS, en ze ziet niet waarom Brazilië de voedselinspectie via federale of deelstaatorganisaties moet laten lopen. Een wet die de zelfregulering regelt, wordt nog voor juli aan het parlement voorgesteld. De stap roept vragen op van diverse leden van het Europees Parlement, die wijzen op de Braziliaanse vleesschandalen in 2017.

Mercosur sluit de rijen

Onlangs ontmoetten de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en zijn Argentijnse ambtgenoot Mauricio Macri elkaar. Argentinië is in de eerste zes maanden van dit jaar voorzitter van Mercosur. Bolsonaro noemde Mercosur eerder een “links forum”, en zei dat de organisatie weinig heeft betekent voor het stimuleren van handel. Nu is hij met Macri overeen gekomen dat Mercosur, waar ook Uruguay en Paraguay toe behoren, onder de loep wordt genomen. Doel is de interne markt van de Zuid-Amerikaanse landen verder te liberaliseren. Daarnaast willen Bolsonaro en Macri de vrijhandelsbesprekingen met andere landen en ook de EU, versnellen.

Eurocommissaris voor handel Cecilia Malmström stelt in antwoord op vragen van het Europees Parlement dat de EU “klaar is om het partnerschap met Brazilië te versterken, inclusief binnen het raamwerk van een associatieovereenkomst met Mercosur.” Daarbij stelt de Zweedse dat op zeker een hoofdstuk zal worden opgenomen over handel en duurzame ontwikkeling. Investeringen en handel moeten worden gestimuleerd, aldus de Eurocommissaris, maar alleen als ze niet ten koste van het milieu gaan. Bovendien moet de groei vooral complementair zijn, en dus niet ten koste gaan van specifieke sectoren of de sociale ontwikkeling.

Ethanolquotum

Een Duits lid van het Europees parlement, Renate Sommer (Christendemocraten), vroeg de Europese Commissie naar het importquotum voor ethanol dat de EU aan Mercosur heeft voorgesteld. Het zou gaan om 600.000 ton. Sommer is bezorgd over een wetsvoorstel in de federale senaat van Brazilië waarin sprake is van het opheffen van een moratorium op de suikerrietteelt voor bioethanolproductie in het Amazonegebied.

Malmström stelt in een antwoord dat het wetsvoorstel alweer stamt uit 2011 en nog altijd niet is aangenomen. De Eurocommissaris zegt de situatie nauwgezet te volgen.

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken