Startpagina Varkens

Slachthuispolemiek vertelt veel over onze relatie met voedsel en landbouwers

Onder geen enkele ethische invalshoek valt goed te praten wat er in het slachthuis van Tielt is gebeurd. Dat is ook de conclusie van Stef Aerts, docent ethiek aan de Odisee Hogeschool in Sint-Niklaas. “Manifeste onwil ten opzichte van de wet”, zo is zijn duidelijk oordeel. Maar het probleem zit ook dieper. “We behandelen de markt van het voedsel zoals die voor spelconsoles of stylo’s, en dat is gewoon fout. Er moet niet meer voor dierenwelzijn betaald worden, maar meer voor voedsel”.

Net toen de hetze rond de wantoestanden in het Tielts slachthuis losbarstte, gaf Stef Aerts een gastles aan studenten bio-ingenieur van het gelieerde KU Leuven over het dierenwelzijn bij slacht. En dat blijkt lang niet zo simpel als gedacht. “Er zijn vier bedwelmingsmethoden en geen een ervan is feilloos. Maar je moet een goed backupsysteem hebben dat deftig werkt. De afwezigheid hiervan is wettelijk noch ethisch.”

...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Johan De Wilde, een Waalse varkenshouder met de blik op de toekomst

Varkens In een sector die constant evolueert, zoals de veeteelt, is het verstandig om ver genoeg vooruit te plannen, als je niet voor verrassingen wil komen te staan. Johan De Wilde, varkenshouder in Geldenaken (Jodoigne, Waals-Brabant), begrijpt dat maar al te goed. Met zijn nieuwe stallen heeft hij zich gericht op een heldere en modulaire indeling en ruimtebesparing, zodat hij en zijn dieren met een gerust hart de toekomst tegemoet kunnen gaan.
Meer artikelen bekijken