Startpagina Maïs

Nieuwe maïsrassen op de Belgische rassenlijst

Dit jaar telt de Belgische rassenlijst negen nieuwe kuilmaïsrassen en drie nieuwe korrelmaïsrassen. Hieronder wordt een overzicht gegeven van de resultaten van de officiële proeven van deze nieuwe rassen.

Leestijd : 2 min

De officiële proeven werden uitgevoerd door ILVO Plant (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek Merelbeke) en CRA-W (Département Production végétale Gembloux) in opdracht van de Technisch Interregionale werkgroep voor de samenstelling van de Nationale rassenlijst voor landbouwgewassen.

Korrelmaïsrassen

De rassen ES Hubble en KWS Modiano zijn opgenomen na drie jaar onderzoek. De proeven werden aangelegd in zes centra: Couthuin (leem), Gembloux (leem), Merelbeke (zandleem), Poperinge (zandleem), Ravels (Kempen) en Watervliet (polder).

ES Hubble is een enkele hybride en heeft als korreltype flint tot flint-dent. Aanvrager en kweker is Euralis Semences. KWS Modiano is een drieweg hybride, met korreltype flint-dent. Hier is aanvrager en kweker KWS Saat SE.

Het ras Henley is opgenomen na twee jaar onderzoek. Hier werden de proeven aangelegd in zes centra: Couthuin (leem), Gembloux (leem), Merelbeke (zandleem), Poperinge (zandleem), Ravels (Kempen) en Watervliet (polder). Het is een enkele hybride en het korreltype is flint-dent. Aanvrager en kweker is Limagrain Europe.

Kuilmaïsrassen

Het vroege ras KWS Arthurio en de late rassen SY Gordius, Severeen, KWS Iconico, Officer en Dirigent zijn opgenomen na drie jaar onderzoek. De proeven werden aangelegd in zes centra met verschillende bodemtypes: Bassevelde (zand), Merelbeke (zandleem), Poperinge (zandleem), Ravels (Kempen), Gembloux (leem) en Scy (Condroz).

Kweker KWS Saat SE was de aanvrager voor de rassen KWS Arthurio en KWS Iconico. KWS Arthurio is een drieweg hybride, terwijl KWS Iconico een enkele hybride is. Beide rassen hebben als korreltype flint-dent. Kweker Syngenta Crop Protection heeft SY Gordius in het gamma, een drieweg hybride met als korreltype flint tot flint-dent. Severeen zit dan weer onder Limagrain Europe. Dit ras is een enkele hybride met als korreltype flint tot flint-dent. Agasaat GMBH&Co KG heeft twee nieuwe rassen op zijn naam, beide enkele hybrides: Officer en Dirigent.

Vroeg ras Papageno, laat ras Caroleen en KWS Saltare zijn opgenomen na twee jaar onderzoek. De proeven werden aangelegd in zes centra met verschillende bodemtypes: Bassevelde (zand), Merelbeke (zandleem), Poperinge (zandleem), Ravels (Kempen), Gembloux (leem) en Scy (Condroz). Kweker KWS Saat SE heeft met Papageno en KWS Saltare twee nieuwe rassen bij, respectievelijk een drieweg hybride en een enkele hybride.

Gegevens zoals jeugdgroei, legering en bloei van de kolven, de resultaten van de opbrengsten, de vroegrijpheid en de verteerbaarheid kan men nagaan op de website van het Departement Landbouw en Visserij: lv.vlaanderen.be

Naar het Departement van

Landbouw en Visserij

Lees ook in Maïs

Maïs en klimbonen: een goed huwelijk?

Maïs Maïs en veldbonen samen in een teelt lijkt voor meer en meer boeren een goede keuze. Het zorgt voor meer eiwit in de kuil en er is minder kunstmest nodig. Toch zijn er nog heel wat uitdagingen om de samenwerking tussen de 2 teelten te doen slagen.
Meer artikelen bekijken