Test Aankoop wil minder acrylamide in voeding

snack-1555522_960_720

Acrylamide ontstaat als een gevolg van een chemische reactie bij bepaalde voedingsmiddelen rijk aan zetmeel en asparagine (een aminozuur) wanneer deze worden verhit op een hoge temperatuur en dit met weinig water. De Wereldgezondheidsorganisatie acht de stof waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens. De veilige maximumdosis is echter onmogelijk te bepalen.

Uit onderzoek van Test Aankoop blijkt dat het acrylamidegehalte in de meeste voedingswaren op de Belgische markt conform de Europese normen is. Bij de 80 onderzochte producten waren er slechts vier waar de Europese referentiewaarde werd overschreden: twee types chips, "Cora chips Paysannes" en "Trafo Hand cooked chips", en twee types koekjes, "Delhaize Nic Nac" en "Eco biscuits Smic Smac".

Dat het perfect mogelijk is het productieproces zodanig aan te passen, dat het acrylamidegehalte in belangrijke mate wordt teruggedrongen, blijkt volgens de consumentenorganisatie uit het voorbeeld van de "Smic Smac"-koekjes. "Na op de hoogte te zijn gebracht door Test Aankoop van de resultaten van de test, paste de fabrikant het receptuur aan waardoor er acht keer minder acrylamide werd aangetroffen dan de eerste keer."

Test Aankoop pleit voor ambitieuzere dwingende wettelijke limieten die bovendien van toepassing zijn op meer productcategorieën. "Uit onderzoek blijkt dat de huidige referentiewaarden nogal soepel zijn in het voordeel van de producent", stelt de organisatie. "Bovendien ontbreekt het aan dwingende maatregelen voor de voedingssector en is er dus geen directe sanctie bij overschrijden van de referentiewaarde."

BELGA

Meest recent

Meest recent