Startpagina Aardappelen

Belgische aardappelvoorraad zeer klein

Met slechts 1,81 miljoen ton was de Belgische aardappelvoorraad op 1 februari een stuk kleiner dan het vijfjarige gemiddelde. De voorraad vrije aardappelen is zelfs gedecimeerd. Ondertussen levert Bintje opnieuw terrein in ten voordele van Fontane en andere rassen.

Leestijd : 2 min

Dat blijkt uit cijfers die zijn gepubliceerd door het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA). De voorraadcijfers zijn belangrijk om de evolutie van de markt te begrijpen. De cijfers zijn gebaseerd op een telefonische enquête waar 131 Vlaamse en 92 Waalse telers van consumptieaardappelen aan hebben meegedaan.

De huidige voorraad is 17% kleiner dan het vijfjarige gemiddelde. Daarmee is de voorraad 380.000 ton kleiner dan gemiddeld in de afgelopen 5 jaar en bijna 1 miljoen ton minder dan in februari 2018. Er liggen wat meer gecontracteerde aardappelen in de bewaring ten opzichte van het gemiddelde (+12%), maar dat is wel 7% minder dan in februari vorig jaar.

De voorraad is zo klein vanwege de extreme droogte vorig jaar, die opbrengsten decimeerde. De droogte liet zich vanzelfsprekend nog het meest voelen in de vrije aardappelen. Volgens de cijfers bestaat een vijfde van de voorraad uit vrije aardappelen en dat is 60% kleiner dan het vijfjarige gemiddelde. Tussen de oogst en 1 februari is 1,68 miljoen ton aardappelen afgeleverd, inclusief 230.000 ton vroege aardappelen. Dit is de kleinste afzet sinds 2010.

Fontane is met 900.000 ton, ofwel de helft van de voorraden, goed vertegenwoordigd. Bintje was enkele jaren geleden goed voor de helft van de voorraad, maar maakt nu nog maar 13% van de aardappelvoorraad uit. De voorraden van Bintje zijn bijzonder laag, namelijk 44% van de oorspronkelijke oogst. We moeten teruggaan naar februari 2012 om zo'n laag aandeel te vinden. Het gemiddelde van de laatste 3 jaar is 60%.

Bijna twee derde van de oorspronkelijke productie van Fontane is nog steeds in voorraad (66%). Deze verhoudingen zijn vergelijkbaar met de laatste 3 jaar. Het aandeel vrije aardappelen is erg klein: 1 aardappel op 6 in Fontane en 1 aardappel op 8 in andere soorten conservering. De verkoop van Bintje werd dit jaar versneld omdat vochtproblemen optraden in bewaring. 37% van de eerste oogst werd vrijgegeven tussen begin november en begin februari, tegen 20 tot 25% in de afgelopen 4 jaar ...

Wat Fontane betreft werd 23% van de oorspronkelijke oogst verkocht tussen november en februari (3 maanden). Dit is vergelijkbaar met de afgelopen 2 jaar (21%). De groep "andere variëteiten" leverde slechts 1,32 miljoen ton op in 2018, ondanks een toename van de oppervlakte van 2000 ha in vergelijking met 2017. We moeten teruggaan naar 2013 om een lagere productie in deze groep te vinden. Destijds was het areaal 13.000 ha kleiner.

JCB

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken