Startpagina Groenten

Onderzoekers maken steriele fusieplant uit selder en wortel

Onderzoekers van het ILVO hebben een fusieplant ontwikkeld waardoor mannelijke selder onvruchtbaar is. Een techniek die nodig is bij veredeling. De nieuwe fusieplant bestaat uit cellen van wortels en selder en maakt het misschien mogelijk om twee plantlijnen gecontroleerd te kruisen.

Veredelaars verhogen de opbrengst van planten door twee inteeltlijnen te creëren met opeenvolgende zelfbestuiving en die daarop met elkaar te kruisen. Zo ontstaan identieke nakomelingen met de gewenste eigenschappen, de zogeheten F1-hybriden. In het geval van selder gaat het om uniformiteit en ziekteresistentie. Bij de aanmaak van de inteeltlijnen is zelfbestuiving noodzakelijk.

Maar wanneer die gekruist worden is de kans op zelfbestuiving een probleem omdat een inteeltlijn die zichzelf bestuift een kopie van zichzelf maakt. Onderzoekers vermijden...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Groenten

Kunnen er nog uien gezaaid worden?

Groenten Veel uien zijn momenteel nog niet uitgezaaid, zegt Jonas Bodyn van Viaverda, de fusie van de vroegere proefcentra voor aardappelteelt, groenteteelt en sierteelt. Enkel onder specifieke omstandigheden is het nog de moeite om de uien alsnog te zaaien.
Meer artikelen bekijken