Bijen helpen in de stad door te vergroenen

Dominique Persoone en Britt van Marsenille, peter en meter van de Week van de Bij, roepen op samen te blijven zorgen voor onze bijen.
Dominique Persoone en Britt van Marsenille, peter en meter van de Week van de Bij, roepen op samen te blijven zorgen voor onze bijen. - Departement Omgeving

Het thema van 2019 wil bijen in de stad helpen door te vergroenen. Dat kan door stenen en beton uit te breken en te vervangen door groen, door bomen en struiken te planten, de aanleg van geveltuinen en groendaken, het kweken van planten op een balkon of het vergroenen van een schoolomgeving. De Week van de Bij wordt op zondag 2 juni feestelijk ingezet in Gent.

Vlaanderen bijenland, zorg voor onze bijen

Dominique Persoone en Britt van Marsenille, peter en meter van de Week van de Bij, roepen op samen te blijven zorgen voor onze bijen. Solitaire bijen, hommels en honingbijen hebben onze hulp nodig voor meer voedsel en nestgelegenheid. We kunnen allemaal iets doen, ook in de stad.

De peter en meter van ‘Week van de Bij’ die op de affiches poseren in een bloemengewaad, tonen dit jaar ook het goede voorbeeld. Ze daagden elkaar uit om de mooiste bijentuin aan te leggen. In mei opent zowel de bijentuin van Dominique Persoone in de stad Damme (19 mei), als de bijentuin van Britt van Marsenille in de gemeente Beveren (26 mei).

Wedstrijd

Van 1 april tot 31 mei 2019 kunnen gemeenten zich inschrijven voor de wedstrijd ‘Bijenvriendelijkste gemeente’. Het Departement Omgeving gaat op zoek naar de opvolger van Genk (2018), Beernem (2017), Beveren (2016) en Knokke-Heist (2015). Reglement en inschrijvingsformulier vind je op de website van vvog.

Meer info over bijen

Op de website van de Week van de Bij is er zowel voor gemeenten, scholen, imkers, landbouwers en particulieren heel wat informatie en educatief materiaal te vinden. Een kalender met alle bijen-evenementen staat op de gelijknamige Facebookpagina.

Meest recent

Meest recent