Startpagina

Veehouders, informeer je over mestgassen!

Leestijd : 2 min

“Een stal vandaag, dat is een bunker”, vindt Veerle. “Door de toegenomen wetgeving rond emissies is er een hogere kans op mestgasongevallen. Het is belangrijk om je daarover te informeren.”

Dat kan handig via de brochure van Fedagrim en Preventagri, te vinden op www.fedagrim.be, voor varkens en voor koeien, en het filmpje van het Departement Landbouw en Visserij.

Er zijn veel verschillende soorten mestgassen. “Als de vogels boven in de stal raar doen, duidt dat op methaan. Bij vermoeden van mestgassen moet je ventileren. Al is het putje winter, zet alles open”, waarschuwt Veerle.

Veehouders lopen het meeste risico op mestgassen in de buurt van de mestkelder. Een lege mestkelder kan nog steeds vol onzichtbaar mestgas zitten. Bij afdalen in de mestkelder neem je speciale voorzorgen. Een mestgasdetector en zuurstofmasker zijn geen overbodige luxe. “Een serieuze filter is niet genoeg”, verklaart Veerle, “Je hebt nog zuurstof nodig ook.”

In samenwerking met de brandweer kan je in West-Vlaanderen kosteloos die speciale apparatuur lenen, met detector en zuurstofmasker, op voorwaarde dat je eerst een halve dag opleiding volgt. Langzaamaan tonen ook andere provincies interesse in het project.

Verliest iemand het bewustzijn in de mestput, ga er dan niet achteraan. Mestgas is doorgaans onzichtbaar en bij hoge concentraties ruik je het niet meer. De kans is heel groot dat je er zelf door bevangen raakt. Zo zijn al veel redders slachtoffer geworden. Haal meteen de brandweer erbij. Wat je wel kan doen, is voorkomen dat het slachtoffer verdrinkt in een volle mestput, door het hoofd boven te houden met een lange borstel, hark of riek.

Lees ook in

Meer artikelen bekijken