Startpagina Edito

Edito: doet goed voorbeeld volgen?

Het is hoopgevend dat de supermarkt van de laagsteprijsgarantie landbouwers een contract aanbiedt voor 5 jaar. Natuurlijk is de deal beperkt in omvang en valt op de geboden prijs best wat af te dingen, maar de richting - een partnership gericht op de lange termijn - is alvast goed.

Leestijd : 2 min

Colruyt biedt Inex-leveranciers voor een deel van hun afzet een langetermijncontract voor 5 jaar aan, zoals te lezen valt op p.4. Met een aangeboden melkprijs van 34,67 cent per liter hebben melkveehouders volgens Colruyt en Inex voldoende financiële armslag voor een fatsoenlijk inkomen en een toekomstgericht investeringsritme. Normaal sluiten supermarkten hooguit een contract van één jaar met een melkleverancier. Het is veelzeggend dat Boerenbond zich geroepen voelt (positief) te reageren op een de facto commerciële transactie.

De blik op de lange termijn – nota bene van een prijsvechter – is hoopgevend. Investeringen zijn noodzakelijk, stelt Colruyt terecht, want milieu, dierenwelzijn en kwaliteit staan hoog op de publieke agenda. Bovendien moet in de vrije melkmarkt van vandaag continu worden geïnvesteerd in een efficiënte bedrijfsvoering, anders komt straks alle melk van elders.

In totaal ‘zoekt’ Colruyt 30 miljoen liter. Het is gemakkelijk cynisch te zijn. Colruyt is natuurlijk geen liefdadigheidsinstelling. Voor Colruyt is de actie een manier om positief onder de aandacht van zowel boeren-leveranciers als consumenten te komen. De boeren worden straks mogelijk opgevoerd op de verpakking van het Boni Selection-huismerk waarvoor de langetermijncontracten bedoeld zijn. Dat hoort bij het spel. Zij krijgen een beter imago, jij zekerheid voor vijf jaar.

Het is gemakkelijk cynisch te zijn. Het gezochte volume is amper de Belgische jaarproductie aan smeltkaas. In het licht van de 687 miljoen liter witte consumptiemelk of 751 miljoen liter die voor derivaten en room gebruikt wordt, is het een druppel op een hete plaat.

Over de vraag of de prijs hoog genoeg is, kun je lang debatteren. Banken vinden 32 tot 34 cent een realistische prijs voor de komende periode. Daar moet dan alles mee betaald worden, en er moet nog een marge in zitten van ten minste 10%. In het voorstel van Colruyt wordt de voederprijs – het grootste deel van de kostprijs – geïndexeerd. Of de prijs goed of slecht is, moet per bedrijf worden berekend.

Daarbij is een belangrijk probleem dat niet alle landbouwers hun kostprijs goed in beeld hebben. Boerenbond lanceerde op Agriflanders een nieuw boekhoudprogramma, in de hoop dat amper 2.500 van de in totaal 23.000 landbouwers het gaan gebruiken. Natuurlijk is er concurrentie, maar duidelijk is dat een meerderheid van de landbouwers geen managementsoftware gebruikt. Een cultuuromslag is noodzakelijk. Dat geldt ook voor de supermarkten. Te hopen valt dat de focus op Belgisch product - dus liefde voor de eigen omgeving - en blik op de lange termijn die Colruyt zegt te hebben, oprecht is en de concurrentie aan het denken zet.

JCB

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken