Startpagina Beweiding

Kan grasland het klimaat redden?

Talloze studies werden opgezet: hoe kan koolstof het best worden vastgelegd, zodat de opwarming van de aarde toch wat getemperd wordt? Grasland zou hier een grote rol in spelen. En het omgaan met grasland natuurlijk ook.

Koolstof opslaan, dat kan in de bodem. Daar is men al enkele jaren achter. Planten kunnen tijdens hun groei via fotosynthese koolstof in het weefsel opnemen. Een gedeelte daarvan komt in de bodem terecht. Dat kan rechtstreeks via wortel- en gewasresten, maar ook onrechtstreeks via dierlijke mest of compost. “Eens die koolstof in de bodem aanwezig is, gaat het bodemvoedselweb ermee aan de slag, waarbij een deeltje verloren gaat als CO2, een deel wordt omgezet tot voedingsstoffen voor de planten en een laatste deel wordt via...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Beweiding

Nieuwe kansen voor vlinderbloemigen

Beweiding Vlinderbloemigen kunnen rekenen op een groeiende interesse bij rundveehouders. Naast de verplichte gewasdiversificatie in het kader van de vergroening en een aantrekkelijke premie kunnen deze gewassen ook enkele sterke teelt- en voedertechnische troeven op tafel leggen. Bovendien draagt de lokale productie van eiwit bij aan een duurzamere rundveehouderij.
Meer artikelen bekijken