Startpagina Melkvee

Nieuwe minister van Landbouw Koen Van den Heuvel: “Landbouw heeft enorm probleem met perceptie”

Minister van Landbouw Koen Van den Heuvel bezocht vandaag vijf innoverende bedrijven die actief zijn in de landbouwsector. Hij kondigt daarbij aan dat hij 1,75 miljoen vrijmaakt voor VLIF-omkaderingssteun die innovatieve onderzoekstechnieken ondersteunt.

Leestijd : 3 min

De nieuwe Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Koen Van den Heuvel, houdt eraan zich ter dege in te werken in de landbouwsector. Hij bezocht woensdag achtereenvolgens veiling BelOrta in Sint-Katelijne-Waver, bloemenkwekerij Scheers in Kontich, melkveehouderij De Hoeve in Pulle en akkerbouwbedrijf Raf Patat en onderzoeksinstituut De Hooibeekhoeve in Geel.

Innovatieve kracht

Hij ging met de sector in dialoog over thema’s zoals klimaat, duurzaamheid en innovatie. Met steun van de overheid investeren deze bedrijven in energieslimme en duurzame maatregelen zoals zonnepanelen, energieschermen en LED-verlichting. “Ik ben de voorbije weken onder de indruk van de innovatieve kracht van de landbouwsector”, klinkt het bij de minister.

Om die kracht te ondersteunen maakt de minister 1,75 miljoen euro vrij voor investeringen voor praktijkgericht land- en tuinbouwonderzoek. “Die steun maakt het voor de praktijkcentra mogelijk om voor actuele problemen en noden in de sector een oplossing te zoeken. Ze hebben tot doel de innovatie in de land- en tuinbouw te stimuleren en een voortrekkersrol te spelen op het vlak van duurzame vernieuwende teelttechnieken en -toepassingen om op die manier de klimaatdoelstellingen van 2030 te behalen”, kadert Van den Heuvel.

Klimaatscans en investeringssteun

“Niet alleen energiezuinige investeringen zijn broodnodig, de oplossingen moeten ook rendabel en duurzaam zijn”, voegt minister Van den Heuvel daar nog aan toe. “Praktijkcentra vormen daarin een voortrekkersrol, maar de landbouwbedrijven hebben ook de financiële middelen nodig om deze investeringen te volbrengen. De toekomst zal klimaatslim zijn. In het kader van de klimaatuitdaging bekijk ik de mogelijkheid om landbouwers nog beter te ondersteunen via klimaatscans en investeringssteun zodat iedereen het traject naar energieneutraal ondernemen kan verderzetten.”

Jef De Schutter, melkveehouder op De Hoeve, vertelt de minister dat het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds VLIF een goed instrument is. Daarbij komt het er wel op aan de eisen goed af te stemmen op actieve landbouwers, zodat ze enerzijds werkbaar blijven maar anderzijds ook de fondsen bij het doelpubliek houden.

Toegang tot grond

Verder kaart de jonge melkveehouder het probleem van toegang tot grond aan. Zowel grond kopen aan werkbare prijzen als pachten is problematisch, terwijl onteigeningen voor bijvoorbeeld natuurdoeleinden daar geen rekening mee houden. Hij en velen van zijn jonge collega’s voelen zich daardoor geremd in hun bedrijfsvoering. Ze kunnen niet opschalen maar ook geen andere weg inslaan, zoals overstappen naar biologische productie. Zelf begonnen de ouders van Jef, Maria en Marc, in 1995 met de productie van hoeve-ijs en rijstpap om hun inkomen te verbeteren.

Ten slotte reageert de minister begrijpend op de pijn die veel jonge landbouwers voelen nu veeteelt zo sterk in het verdomhokje komt te staan. “De landbouw is het eerste slachtoffer van de klimaatopwarming. Het probleem met perceptie is enorm. Ik denk dat het voor Groene Kring een fantastische uitdaging is om daar iets aan te doen. Daar wil ik jullie zeker in steunen.”

DC

Lees ook in Melkvee

48% van de Belgen kookt wekelijks met melk

Melkvee De eerste dag van juni is Wereldmelkdag. Melk blijft nog steeds een vaste waarde in veel Belgische keukens: Belgen gebruiken regelmatig melk. Daarbij gebruikt de helft (48%) van hen minstens 1 keer per week melk om te koken of te bakken en 71% doet dat minstens meerdere keren per maand. De favoriete gerechten met melk zijn sauzen, pannenkoeken en pudding. Dat blijkt uit een onderzoek van iVox bij 2.000 Belgen.
Meer artikelen bekijken