Startpagina Economie

Nieuwe coöperatieve rundveehouders wil door kortere keten winstmarge vergroten

Zeven rundveehouders uit verschillende delen van Vlaanderen hebben de coöperatieve 'Vlaams Hoeverund' opgericht. Bedoeling is door een kortere keten de winstmarge te vergroten. De initiatiefnemers willen tegen eind maart minstens veertig leden tellen. Dat is nodig om een erkenning als producentenorganisatie (PO) aan te vragen.

Leestijd : 1 min

De coöperatieve zal dieren bij haar leden-rundveehouders aankopen, ze afvoeren naar het slachthuis en rechtstreeks afzetten bij diverse afnemers. Verder wil de coöperatieve zaken zoals genetisch materiaal, voeders, gewasbescherming... samen aankopen om op die manier de kosten voor de deelnemende bedrijven te drukken. Het wil ook een 'lerend netwerk' zijn waarbinnen overlegd kan worden over de kwaliteit van de aangeleverde dieren, en met afnemers en experten kennis kan uitgewisseld worden.

Om lid te worden van Vlaams Hoeverund moet men een gesloten familiaal rundveebedrijf zijn met landbouwnummer, Belbeef gecertificeerd zijn of zeker bereid zijn om het te worden. De coöperatieve wil immers handelen in kwaliteitsvol rundvlees. Leden moeten bij de opstart minstens tien dieren per jaar afzetten. Wie lid wil worden koopt minstens één aandeel van de coöperatie ter waarde van €250. Wie dieren wil leveren moet minstens vier aandelen kopen.

BELGA

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken