Startpagina Akkerbouw

Nieuw ras voedererwt op de Belgische rassenlijst

Dit jaar is één nieuw ras voedererwt toegelaten tot de Belgische rassenlijst, namelijk LG Agneta.

Leestijd : 1 min

De officiële proeven worden uitgevoerd door het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek in Merelbeke (ILVO Plant) en het Département Production végétale in Gembloux (CRA-W) in opdracht van de Technische Interregionale werkgroep voor de samenstelling van de Nationale rassenlijst voor landbouwgewassen.

Ras opgenomen na twee jaar onderzoek

Hieronder wordt een overzicht gegeven van de resultaten van de officiële proeven van dit nieuwe ras. De veldproeven werden aangelegd op vier locaties: Merelbeke, Poperinge, Bassevelde en Gembloux.

Het nieuwe ras LG Agneta is uitsluitend geschikt voor de vegetatieve oogst van de volledige plant. Tabel 1 geeft de resultaten van de veldproeven weer van het nieuw toegelaten ras ten opzichte van de standaard. Bij gebruik van een cijferschaal (1-9) wijst 9 op de meest gunstige beoordeling van de betrokken eigenschap.

tabel erwt3

LG Agneta heeft werd gekweek en aangevraagd door de firma Limagrain Nederland. Het ras nam aan de proeven in 2017 en 2018 deel onder de referentie: CM073 - VG/A/038/00066

Departement Landbouw en Visserij

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken