Startpagina Economie

328 melkveehouders Inex kiezen voor stabiele melkprijs Colruyt Group

Het project rond de transparante en stabiele melkprijs van Colruyt Group en Inex wordt gelanceerd. 328 bij Inex aangesloten melkveehouders tekenden in voor het totale benodigde volume van 30 miljoen liter. Concreet betekent dit dat zij vanaf april 2020 een stabiele melkprijs van 34,76 cent/liter zullen ontvangen voor een vastgelegd percentage van hun melkvolume. De melkprijs wordt met de klassieke correcties voor vet en eiwit toegepast. De voederprijs wordt geïndexeerd.

Leestijd : 2 min

Op 21 februari 2019 kregen de 450 bij Inex aangesloten melkveehouders allemaal samen het voorstel om deel te nemen aan een samenwerking tussen Colruyt Group en Inex, waarbij ze konden instappen om vijf jaar lang een transparante, stabiele melkprijs te ontvangen voor een deel van hun melkplas. De melkveehouders hadden vervolgens tot 1 april om het voorstel te overwegen. Normaliter wordt zuivel ingekocht op contracten van 6 maanden tot 1 jaar.

De 328 melkveehouders die ingestapt zijn, zullen bij aanvang in april 2020 met 18,50% van hun melkvolume participeren in het project. Dat percentage kan in functie van de verkoop van de Boni Selection-producten oplopen tot 30% van hun volume. De melkveehouders zullen voor dit volume een vaste melkprijs van 34,76 cent/liter uitbetaald krijgen.

Inex en Colruyt Group zeggen de vaste intentie te hebben om gedurende en na die 5 jaar het systeem te evalueren en mits eventuele bijsturing verder te zetten. Belangrijkste drijfveren voor de melkveehouders om deel te nemen waren de stabiliteit van de melkprijs, maar ook de afnamezekerheid.

Stefan Goethaert, Algemeen Directeur Fine Food, Private Label en Retail Services bij Colruyt Group, en verantwoordelijk voor het landbouwbeleid van de groep, is tevreden: "Dit is geweldig nieuws. Het was heel erg spannend voor ons, omdat het de eerste keer is dat we een dergelijk voorstel deden. En uiteraard zijn we enorm blij dat we ermee door kunnen gaan. We zijn verheugd dat we ook met dit initiatief kunnen werken aan onze doelstelling om de Belgische melkveehouders zoveel mogelijk te ondersteunen, en we willen hen danken voor hun vertrouwen".

Next steps: werken naar een nieuw assortiment

De verschillende partijen gaan nu verder aan de slag. Inex zal nu investeren in een state-of-the-art productielijn om de verhoogde volumes aan te kunnen. Beide partners werken de komende maanden aan de nieuwe verpakking en labels voor deze nieuwe range aan Boni Selection referenties, zodat ze duidelijk herkenbaar zullen zijn voor de klanten. Het gaat over een tiental melkreferenties, zoals Boni Selection Magere, Volle en Halfvolle melk (50 cl en 1 liter) en Boni Selection Room. Over een jaar, rond april 2020, zullen de eerste producten in het kader van dit project in de rekken van de voedingswinkels van Colruyt Group te koop zijn.

Colruyt Group is actief in de distributie van voedingswaren en non-food in België, Frankrijk en Luxemburg, met zowat 550 eigen winkels en meer dan 580 aangesloten winkels.

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken