Startpagina Economie

Voedselcrisis treft in 2018 meer dan 113 miljoen mensen in 53 landen

Meer dan 113 miljoen mensen verspreid over 53 landen leefden in 2018 in een staat van 'acute voedselonzekerheid'. Volgens het globaal rapport van voedselcrisissen, dat dinsdag in Brussel is vrijgegeven, zijn vooral Afrikaanse landen getroffen door hongersnood.

Leestijd : 2 min

De acht landen die het zwaarst lijden onder een voedselcrisis zijn Jemen, Congo, Afghanistan, Ethiopië, Syrië, Soedan, Zuid-Soedan, en een deel van Nigeria. Dat staat in het rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties. De FAO maakt elk jaar een gedetailleerd rapport over een vijftigtal landen die de meeste moeite hebben om hun bevolking naar behoren te voeden.

Voedselhulp gaat vaak over lange afstanden en is niet zelden nodig in politiek en sociaal instabiele regio’s.
Voedselhulp gaat vaak over lange afstanden en is niet zelden nodig in politiek en sociaal instabiele regio’s. - JCB

In de Afrikaanse landen worden de meeste inwoners getroffen door aanhoudende honger, bijna 72 miljoen mensen, zo meldt Dominique Burgeon van de FAO. De plaatselijke conflicten zijn nog steeds de belangrijkste oorzaak voor voedselonzekerheid in 2018. Ongeveer 74 miljoen mensen wonen in gebieden of landen waar oorlog woedt, wat vergeleken met 2017 amper veranderd is. "In deze landen is tot 80% van de inwoners afhankelijk van de landbouw", zegt Burgeon.

Voedselhulp wordt met name in Afrika verstrekt, zoals hier in de Ethiopische Somali-regio.
Voedselhulp wordt met name in Afrika verstrekt, zoals hier in de Ethiopische Somali-regio. - JCB

"We moeten hen bijstaan met humanitaire noodhulp zodat ze kunnen eten, en bestaansmiddelen om de landbouw en voedselproductie te stimuleren." Het aantal mensen in hongersnood is licht gedaald tegenover 2017 (124 miljoen mensen), omdat de landen in 2018 minder blootgesteld werden aan extreme weersomstandigheden als droogte, overstromingen of regen. "Die daling moet gerelativeerd worden door de afwezigheid vorig jaar van het weersverschijnsel El Niño, dat de oogst in Zuid-Afrika en Zuidoost-Azië sterk aantastte in 2017. Door de hevige cyclonen en orkanen in Mozambique en Malawi weten we dat die landen in het rapport van volgend jaar zullen verschijnen", aldus Burgeon.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken