Startpagina Wetgeving

Geen vegetarische ‘worst’ of ‘burger’ meer in de rekken

Als het van de landbouwcommissie van het Europees Parlement afhangt zal er geen vegetarisch "vlees" onder de naam "burger" of "steak" in de winkel liggen. De meerderheid stemde voor een verbod, maar dat komt er pas als het voltallige parlement instemt

Leestijd : 2 min

Het Europees landbouwbeleid moet herzien worden. In de commissie Landbouw van het Europees Parlement werd maandag 1 april gestemd over hoe dat beleid er moet uitzien. Die nieuwe regels moeten er vanaf 2021 zijn. Opvallend is dat er ook werd gestemd over de benaming van vegetarische producten. Die mogen geen vleesbenamingen meer krijgen, vond een meerderheid van de commissie. 25 parlementsleden stemden voor het verbod, 6 tegen. Ook zuivelproducten vallen onder het voorstel, want dat zegt dat plantaardige producten in hun benaming niet naar vleesproducten mogen verwijzen. De commissie wil dus geen vegaburgers of sojamelk meer.

Aan die beslissing ging een heel debat vooraf, zegt de Franse rapporteur Eric Andrieu van de socialistische fractie. "Een meerderheid van de parlementsleden wil klaarheid scheppen. We hebben ons niet laten beïnvloeden door de vleeslobby. Onze beslissing gaat over gezond verstand. Laten we andere benamingen zoeken voor de nieuwe vegetarische producten en het woord steak voor een echte steak behouden. Dat maakt het alleen maar makkelijker voor de consument. Ze moeten een eerlijke benaming krijgen voor wat er op hun bord komt."

De beslissing van de landbouwcommissie betekent nog niet dat het verbod er meteen komt. Het voltallige parlement moet nog stemmen en dat zal pas na de Europese verkiezingen in mei gebeuren. Daarna moet er ook nog een akkoord gevonden worden met de lidstaten en de Europese Commissie

Bron: VRT nieuws

Lees ook in Wetgeving

Welke juridische acties tegen het stikstofbeleid?

Recht In het Belgisch Staatsblad van 22 februari 2024 verscheen het decreet over de programmatische aanpak stikstof (PAS). Dit zogenaamde stikstofdecreet trad in werking op de dag die volgde op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad. In de pers werd al vanuit verschillende hoeken aangekondigd dat juridische acties zullen volgen. Wij bekijken wat deze juist kunnen inhouden.
Meer artikelen bekijken