Startpagina Akkerbouw

De veldactiviteiten zijn gestart, verzorg uw gewas

Het seizoen is gestart. Bieten, vlas en aardappelen worden gezaaid of geplant. In granen kan men nadenken over bemesting of ziektebestrijding.

Leestijd : 2 min

D e temperaturen blijven eerder laag, dus het is nog even wachten op volle groei. Toch zien we dat bemestingen uitgevoerd in de goede weersomstandigheden rond 20-25 februari in granen en weiden hun werk doen en mooie donkere gewasstanden geven. Vele weiden kwamen veronkruid uit de winter. Vooral door de droge zomer zag de graszode af en daardoor konden onkruiden in het najaar woekeren.

Deze onkruiden nu behandelen is de beste optie, aangezien de grasgroei in weiden snel op gang zal komen. De drogestofopbrengsten vallen een heel stuk lager uit bij graslanden met onkruid. Vooral vogelmuur maar ook de gelijkaardige akkerhoornbloem en dovenetel komen veelvuldig voor, naast natuurlijk boterbloem en paardenbloem.

Een behandeling met Primus aan 100cc per hectare, aangevuld met Starane en/ of MCPA- 2-4 D houdende middelen, is nu aangewezen.

Granen

De gerst kreeg reeds de eerste ziektebehandeling en dit was nodig, want we zien naast roest zeker ook witziekte in alle percelen. De groei gaat hier nu snel verder gaan. Samen met de ziektebehandeling wordt ook verstevigd. De tweede ziektebehandeling dient te gebeuren bij laatste blad.

Een tweede bemesting is weldra aan de orde. Gerst wordt traditioneel tweemaal bemest. Een totale N gift tussen de 140-160 E Stikstof is nodig.

Bij de tarwe blijft de ziektedruk tot hiertoe beperkt, al zien we toch wat roest hier en daar.

Verdere opvolging blijft nodig. De onkruidbestrijding loopt op zijn einde. Enkel op de latere gezaaide percelen is hier nog tijd voor. Hier en daar zien we ook wat gebreksziekten. Deze verdwijnen meestal snel indien de bodemtemperatuur stijgt. Soms kan een eventuele bijsturing wel nuttig zijn.

Bieten en vlas

De zaai is gestart. Hopelijk krijgen we regelmatig wat regen om een goede opkomst te kennen, want het eerste zaaiwerk heeft nu reeds water nodig.

Aardappelen

Ook hier is het planten gestart. Vooral bij de vroege en halfvroege rassen is er reeds een aanzienlijk deel uitgeplant in meestal goede omstandigheden. Of dit ook een vroege oogst betekent, valt af te wachten.

LVC

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken