Startpagina Aardappelen

Goed begonnen is half gewonnen

De eerste aardappelen zijn geplant, en stilaan komt het seizoen op gang. Voor wie er allemaal nog mee moet starten, geeft het Proefcentrum voor de Aardappelteelt in zijn nieuwsbrief tips mee omtrent de bestrijding rond rhizoctonia, kniptorren en het aardappelcystenaaltje. Heb bovendien oog voor de bodem voor een goede groei van uw gewas.

Leestijd : 3 min

A ls landbouwer sta je waarschijnlijk met volle goesting klaar om op het veld met je machines te starten. Houd er echter rekening mee dat niet alleen het gewas verzorgd moet worden, maar ook de bodem. Een goede bodemstructuur zorgt voor een snelle loofgroei, goede afrijping en een navenant opbrengst. Het organisch koolstofgehalte moet in orde zijn, net als het vochtgehalte. Bedenk ook dat een bodemtemperatuur van 10°C een must is voor groei. Voor het poten gebruik je best gecertificeerd pootgoed, dat voldoet aan de kwaliteitsnormen in het keuringsreglement. Merk je gebreken op, verwittig dan de pootgoedleverancier.

Vermijd lakschurft

Lakschurft, dat veroorzaakt wordt door rhizoctonia, op pootgoed vermijdt men best, aangezien het zorgt voor een onregelmatige opkomst, een lagere opkomst en misvormde knollen. Wil je weten of je pootgoed hiermee is aangetast, dan was je eerst enkele poters om te zien of er scleroten aanwezig zijn. Is er sprake van een matige aantasting, dan start je de behandeling met fungiciden in poedervorm (Monceren, Symphonie, Emesto prime DS, Rhizolex 10 DS, Proradix WP) of in vloeibare vorm (Maxim 100 FS, Monarch, Curon/Monceren FS 250, Emesto prime FS, Emesto Silver). Vloeibare middelen toepassen gebeurt voor een goede verdeling best als de knollen rollen. Een droge bewaring erna is aangewezen.

Onregelmatige opkomst door rhizoctonia.
Onregelmatige opkomst door rhizoctonia. - © PCA

Pas op voor ritnaalden

Ritnaalden kunnen enorme schade veroorzaken in de gewassen door ze aan te vreten. Karakteristiek aan deze beestjes is de koperkleur en ze zijn maximaal 3 cm lang. In april en mei zijn ze in grote getale aanwezig in de oppervlakkige bodemlagen. Bestrijden kan best met Mocap 15 MG in 13 kg/ha bij een rijentoepassing. Ook Nemathorin 10 G kan in een rijentoepassing aan 7,5 kg/ha. Voor een volleveldstoepassing is een dosis van 20 kg/ha nodig. Weet wel dat deze middelen maximaal twee maanden beschermen. Ten slotte is Sherpa 0,8 MG mogelijk in een rijenbehandeling aan 24 kg/ha.

Ritnaalden zijn te herkennen aan hun koperkleur.
Ritnaalden zijn te herkennen aan hun koperkleur. - © Ilvo

Aardappelcystenaaltjes bestrijden

Natuurlijk zijn resistente rassen de meest efficiënte oplossing bij de aanwezigheid van aardappelcystenaaltjes, aangezien die de vermeerdering van de aaltjes tegengaan. Het is toch aangewezen om bij een grote besmetting de resistente rassen te combineren met nematiciden. In een rijentoepassing is veel mogelijk: Vydate 10 G kan dan tegen een dosis van 10 kg/ha, Nemathorin tegen 7,5 kg/ha en Mocap 15 MG tegen 13 kg/ha. Sinds kort kan ook Velum Prime, met als actieve stof fluopyram. In aardappelen is de erkende dosis 0,625l/ha. Dit product is het volle veld mogelijk, maar ook een rijenbehandeling kan. Vollevelds kan tot drie dagen voor planten, maar moet zo snel mogelijk worden ingewerkt.

Correcte stikstofbemesting

Om uitspoeling van nitraatresiduen na de oogst te vermijden is een correcte stikstofbemesting aangeraden. Door de droge zomer van 2018 was het nitraatresidu na de oogst in de laag 0-90 cm meestal erg hoog, waardoor de stikstofbemestingsadviezen een pak lager liggen dit seizoen. Omdat de stikstofbehoefte tussen percelen nog erg kan verschillen, is een bodemanalyse met bijhorend advies nodig. Werd in het voorjaar dierlijke mest uitgereden, dan raadt PCA aan om slechts beperkt kunstmest toe te dienen en tijdens het groeiseizoen - vanaf vier weken na mesttoediening - een bodemanalyse uit te voeren. Fractioneren is een goed idee in perioden met neerslagoverschot. Zo blijft de voorraad minerale stikstof laag en gaat er minder verloren. Hecht dan wel belang aan de juiste dosis.

MV naar PCA

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken