Startpagina Economie

Gentse studenten vragen dat UGent zich distantieert van Bayer-Monsanto

In Gent voeren een 20-tal studenten vrijdag actie aan het rectoraat tegen chemiereus Bayer-Monsanto, de producent van het controversiële glyfosaat-middel RoundUp. Ze vragen dat de universiteit de ‘Bayer leerstoel ForwardFarming’ uit haar academisch aanbod schrapt. Ook een online-video met een aan het bedrijf gelinkte professor zou de universiteit offline moeten halen.

Leestijd : 1 min

Bayer-Monsanto werd vorige maand in Californië veroordeeld tot een boete van 80 miljoen dollar omdat het de risico’s van de pesticide RoundUp niet correct heeft weergegeven. In België is de verkoop van dat middel verboden.

De studenten maken een eisenlijst over aan rector Van de Walle van de Universiteit Gent. Daarin vragen ze dat de universiteit een online-video waarin Rik Van de Walle zich positief uitlaat over professor Dirk Inzé, die banden heeft met Bayer-Monsanto, van het internet haalt, en dat de universiteit de samenwerking met het VIB, een onderzoekscentrum voor biologie waar Monsanto in het bestuur zit, herziet.

De UGent zou ook aan de ethische commissies van alle faculteiten een negatief advies moeten opleggen “aan alle mogelijke samenwerkingen met bedrijven die in opspraak komen voor schadelijke praktijken jegens mens en/of leefmilieu.” De rector heeft een delegatie van de studenten, die uit verenigingen komen als D’Urgent, Jong Groen Stugent, Comac en Jongsocialisten Stugent, vrijdagvoormiddag ontvangen. Hij neemt het engagement van de studenten ernstig en zal de eisenbundel bestuderen, laat een woordevoerder van de universiteit weten.

BELGA

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken