Startpagina Bedrijfsnieuws

Belgische gewasbeschermingsspecialist Belchim naar 700 miljoen euro omzet

Belchim uit Londerzeel, een specialist in gewasbescherming, heeft het Duitse bedrijf Proagro overgenomen. Het familiebedrijf heeft grootse plannen: binnen een vijftal jaar moet 700 miljoen euro binnen het bereik zijn.

Leestijd : 2 min

Belchim Crop Protection groeit als kool. Het bedrijf dat dertig jaar geleden werd opgericht door Dirk Putteman zat in 2016 met 450 werknemers aan een omzet van 460 miljoen euro. In 2017 moet dat 520 à 530 miljoen euro omzet zijn. "Tegen 2020 à 2021 moet 700 miljoen euro mogelijk zijn in Europa", aldus Putteman. "Een zekere kritische massa is nodig om een speler te zijn met toekomst." Er zitten overigens nog overnames in de pipeline.

Belchim nam in 2016 een grote sprong voorwaarts, met de overname van een belang van zestig procent in het Canadese Engage Agro. Wereldwijd is het bedrijf zo de top 20 binnengeslopen van gewasbeschermingsspecialisten, in Europa zelfs de top vijf.

Daar kom nu een nieuwe overname bij: het Duitse Proagro, een specialist in biologische gewasbescherming. "Een stuk kleiner, maar wel strategisch belangrijk", aldus Putteman. Proagro is immers complementair met het Franse Jade, dat eerder werd overgenomen. Waar vandaag biologische gewasbescherming goed is voor vier procent van de omzet, moet dat de komende jaren fors groeien. "Bio gaat een stuk stijgen. Tegenwoordig werken landbouwers met een geïntegreerde teelt: een balans van mechanische, biologische en chemische manieren om teelten gezond te houden." Belchim verwacht van zijn eigen biologische herbicide een omzet de komende drie à vier jaar van 200 miljoen euro.

Proagro heeft met tien werknemers een omzet van tien miljoen euro. "In biologische gewasbescherming is dat toch iets", aldus Putteman. Proagro is vooral actief in gewasbescherming voor boomfruit (appels en peren, kersen ... ). Proagro ontwikkelde ook business in andere Europese markten, zoals Italië, Oostenrijk en Polen.

Vandaag is nog 62 procent van de aandelen van Belchim in handen van de familie Putteman. De rest wordt gecontroleerd door Japanners: Mitsui Chemicals (10 procent) en ISK Biosciences (28 procent). De Japanners zijn behalve aandeelhouders ook belangrijke leveranciers voor Belchim. Japan staat immers erg sterk in onderzoek en ontwikkeling bij gewasbescherming.

Belga

Lees ook in Bedrijfsnieuws

CRV introduceert nieuwe fokwaarde voor veerkracht

Bedrijfsnieuws Fokkerijorganisatie CRV introduceert deze maand de nieuwe fokwaardeschatting veerkracht. Deze fokwaarde geeft aan hoe snel melkkoeien herstellen van een verstoring en geeft ook hun vermogen aan om weinig last te ondervinden van verstoringen. Het verschil in melkverlies tussen dochters van stieren met de hoogste en de laagste fokwaarde voor veerkracht kan oplopen tot meer dan 100 kg melk per lactatie.
Meer artikelen bekijken