Startpagina Aardappelen

Phytophthora in aardappel is weer agressiever geworden

De phytophthorakloon EU-13 (Blauw 13) stond al te boek als agressief en lastiger te bestrijden, maar volgens Wageningen University & Research neemt het gevaar verder toe. Dat komt omdat de laatste jaren twee nieuwe klonen aan een opmars bezig zijn in Noordwest-Europa, namelijk EU-36 (Geel 36) en EU-37 (Donkergroen 37).

Leestijd : 2 min

Hierbij verdringen ze gestaag EU-13. Door welke eigenschappen deze twee nieuwe klonen zich konden uitbreiden is nu in detail onderzocht door Wageningen University & Research. Met deze informatie kan de bestrijdingsstrategie van phytophthhora worden verbeterd, benadrukt de Nederlandse universiteit.

De volgende eigenschappen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van phytophthora in het aardappelloof zijn onderzocht:

De infectie-efficiëntie van de sporen

-De groeisnelheid van phytophthora in het blad

-De latente periode

-De grootte van de bladvlekken

-De hoeveelheid gevormde sporen

Voor de meeste van de eigenschappen, die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van phytophthora in het loof, lieten EU-36 en EU-37 zien dat ze zich in hogere mate en sneller ontwikkelden in vergelijking met EU-13. Het samenspel van deze eigenschappen vertaalt zich in een grotere agressiviteit die mogelijk het verder terugdringen van EU-13 in NW Europa kan verklaren.

Eerder onderzoek had al aangetoond dat EU-37 minder gevoelig is voor fluazinam. Nu is de gevoeligheid van EU-36 en EU-37 voor een aantal andere fungiciden onderzocht. Er is geen bewijs gevonden dat deze twee klonen resistent zijn tegen deze andere fungiciden. Wel is er een consistent patroon gevonden dat EU-36 en EU-37 bij zeer lage doseringen in laboratoriumproeven zich iets meer konden uitbreiden in vergelijking met EU-13.

Deze resultaten benadrukken dat extra alertheid bij de bestrijding van deze klonen zeer belangrijk is. Bij een hoge ziektedruk zullen deze nieuwe klonen de zwakke plekken in de bestrijdingsstrategie makkelijker vinden en sneller een aantasting veroorzaken. De middelkeuze, dosering en timing van de bespuitingen komt dus nog preciezer in aanwezigheid van deze twee nieuwe klonen dan in vergelijking met de situatie van zo’n twee jaar geleden. In 2019 zal onderzoek verder moeten uitwijzen of de bestrijdingsstrategie voor deze klonen moet worden aangepast.

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken