Startpagina Actueel

Barnier: ‘klimaat een grotere uitdaging van Brexit’

Klimaatverandering is over de langere termijn een grotere zorg voor de land- en tuinbouw dan Brexit. Dat zegt de ex-landbouwminister van Frankrijk Michel Barnier, die namens de EU de Brexit-onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk leidt. Naast een stabiliteitspact dat de financiële huishouding van de EU op orde houdt, is het volgens hem tijd voor een duurzaamheidspact.

Leestijd : 3 min

Barnier deed de uitspraak bij het Forum for the Future of Agriculture, een conferentie die jaarlijks wordt georganiseerd door Syngenta en de Europese organisatie van landeigenaars ELO. Barnier zou live spreken, maar moest verstek laten gaan vanwege een ingelaste top in Luxemburg over de Brexit-perikelen. Hij droeg zijn speech daarom per videoverbinding voor.

Over Brexit zei Barnier dat de kans op een no-deal helaas toeneemt, en dat uitstel verlenen aan de Britten alleen zinvol is als duidelijk is waar het uitstel voor gebruikt gaat worden. De EU verdedigt volgens Barnier enkele belangrijke punten. Een ‘harde grens’ tussen Ierland en Noord-Ierland is een rode lijn die niet mag worden overschreden. Daarnaast wil de EU het instellen van importtarieven en lange of complexe controles aan de grens vermijden.

De bescherming van de vele herkomstnamen moet blijvend worden beschermd, aldus Barnier. Het kan dus niet zo zijn dat bijvoorbeeld ‘Parmezaanse’ kaas plots in Zuid-Engeland gemaakt kan zijn. Omdat een no-deal Brexit helaas steeds waarschijnlijker wordt, bereidt de EU volgens Barnier maatregelen voor om de pijn te verzachten. Waar toevoerketens worden doorbroken of exportmogelijkheden wegvallen, moet de EU bedrijven de tijd en ruimte bieden alternatieven te zoeken.

Het ontregelende effect kan volgens hem niet worden overschat. Waar de Rusland-boycot door bedrijven in veel gevallen relatief eenvoudig kon worden opgevangen, is de handelsrelatie met de Britten veel omvangrijker en dieper.

“Wat ook de uitkomst zal zijn”, waarschuwt Barnier, “Brexit is een uitdaging ook nog voor de periode na 2020.” De reden ligt niet alleen in ontregelde handelsstromen, maar ook het budgettaire gat dat de Britten als grote netto-betalers aan de EU achter laten.

Klimaat

“Tegelijkertijd is de Brexit niet de enige uitdaging waar we ons op moeten voorbereiden”, aldus Barnier. “Onze landbouw is afhankelijk van het behouden en verzorgen van ons natuurlijke kapitaal.” Hij pleit voor een duurzaamheidspact dat naast het stabiliteitspact voor budgettaire normen kan bestaan. “De ecologische schuld die we doorgeven aan onze kinderen is ten minste zo belangrijk als de budgettaire schuld die we doorgeven aan onze kinderen.”

Niet alleen moet de EU de juiste slag aangaan, de problematiek stopt niet bij nationale grenzen. Individuele lidstaten moeten collectief optreden, en de EU moet als blok wereldwijd samenwerking zoeken. Het uiteindelijke doel is een EU die qua CO2-uistoot neutraal is in 2050. Maar als andere handelsblokken geen maatregelen nemen om de klimaatopwarming tegen te gaan, kan een oneerlijk speelveld ontstaan, en dat moet wat Barnier betreft voorkomen worden.

Daar waar klimaatzeloten vragen om scherpe maatregelen, benadrukt Barnier dat behoedzaamheid net zo belangrijk is als doortastendheid. “Een groen Europa kan niet worden gebouwd ten koste van onze industrie en landbouw. In tegendeel.”

JCB

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken