Startpagina Pluimvee

Vogelgriep: de ophokregeling voor pluimvee van professionele houders verlengd

Minister van Landbouw Willy Borsus verlengt de voorzorgsmaatregelen voor vogelgriep met 10 dagen tot en met 19 april. Professionele pluimveehouders moeten zeker tot dan hun dieren nog ophokken.

Leestijd : 2 min

Minister van Landbouw, Willy Borsus: “ Hoewel het vogelgriepvirus nu beduidend minder circuleert, leert de risicoanalyse, uitgevoerd door mijn diensten en experts, dat het nog te vroeg is om de ophokregeling in de professionele sector op te heffen. Dit is ook het geval in de buurlanden. Als Minister van Landbouw moet ik beslissingen nemen die de dierengezondheid in alle houderijen in België garanderen. Ik ben mij bewust van de moeilijkheden, die de huidige situatie met zich meebrengt voor de pluimveesector. Indien er geen nieuwe besmettingen meer opduiken in de 150 km rondom ons land, dan zal de ophokregeling niet meer nodig zijn vanaf 20 april.”

Hoe is de situatie op dit ogenblik?

Het aantal besmettingen met vogelgriep bij wilde vogels neemt merkbaar af. Dit duidt erop dat het vogelgriepvirus minder en minder circuleert. Deze tendens is niet enkel merkbaar in ons land, waar de laatst vastgestelde besmettingen dateren van ongeveer drie weken geleden, maar ook in een groter gebied rondom België. Er resten weliswaar nog een aantal probleemgebieden elders in Europa, waar nog wel geregeld uitbraken worden vastgesteld op pluimveehouderijen, maar het gaat dan meestal om besmettingen tussen pluimveehouderijen en minder om nieuwe besmettingen door wilde vogels.

Ter herinnering: in België zijn in de loop van februari en maart vijf besmettingen met het H5N8-vogelgriepvirus vastgesteld: een bij een hobbyhouder van siervogels in Lebbeke en vier bij wilde vogels in Oud-Heverlee, Huldenberg, Stokkem-Dilsen en Ottignies.

Wat houdt het verlengen van de maatregelen in?

Door het verlengen van de voorzorgsmaatregelen moeten de professionele pluimveehouders hun dieren nog zeker tot en met 19 april ophokken . Dit kan door de dieren op te sluiten, hetzij ze te houden onder netten, die direct contact met wilde vogels verhinderen. Er wordt nog steeds een uitzondering gemaakt voor loopvogels (struisvogels, nandoes, emoes, …): bij hen is het opsluiten of het houden onder netten niet meer verplicht, maar nog wel sterk aangeraden.

Alle houders, hobby en professioneel , moeten hun vogels en pluimvee nog steeds binnen of afgeschermd voederen en drenken .

Ten slotte blijft ook nog steeds het gebruiken van roofvogels bij de jacht verboden . Bij dit type activiteit is het risico op besmetting door wilde vogels nog steeds te groot.

FAVV

Lees ook in Pluimvee

SALV vraagt om te wachten met Vlaamse normen voor kalkoenenhouderij

Pluimvee Het is op zich een goede zaak dat de Vlaamse regering met een nieuw besluit een normenkader voor het dierenwelzijn in de professionele kalkoenenhouderij wil invoeren. Tegelijk is het belangrijk om het gelijke speelveld in voldoende mate te waarborgen. Daarom vraagt de SALV aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om de invoering uit te stellen tot er Europees beleid terzake is.
Meer artikelen bekijken