Startpagina Bieten

Zaai bieten en cichorei gaat vooruit

Het seizoen is gestart voor bieten en cichorei. Respectievelijk 53 % en 47 % wordt geschat uitgezaaid te zijn.

Leestijd : 1 min

Voor bieten en cichorei weet KBIVB het volgende te melden:

Bieten

Volgens de laatste schattingen (7 april) van Iscal Sugar en de Tiense suikerraffinaderij is 53% van het Belgische bietenareaal ingezaaid. Dit percentage is 60% voor het gebied van de Tiense suikerraffinaderij en 35% voor de klanten van Iscal.

De bieten die eind februari zijn geplant, bevinden zich momenteel in het 2-bladstadium. De zaai uitgevoerd rond 27-28 maart vertoonde op 8 april opkomsten tussen 30 tot 50%.

De landbouwers die eind februari reeds gezaaid hebben (voornamelijk in de Polderstreek) zijn momenteel al toe aan hun tweede FAR-behandeling. Dit in tegenstelling tot de landbouwers die afgelopen twee weken pas gezaaid hebben. Zij zijn nog net niet toe aan hun eerste na-opkomst behandeling. Over het algemeen wordt er gestart met de FAR-behandelingen als er sprake is van een bietenopkomst van 90 tot 100% en de eerste onkruiden verschijnen op de percelen.

Cichorei

De schattingen van Beneo en Cosucra van de met cichorei gezaaide oppervlakten bevestigen een goede vooruitgang van de zaai.

Cosucra schat dat 70% al bij zijn klanten zijn gezaaid, terwijl Beneo schat dat 47% van hun oppervlakte is gezaaid.

KBIVB

Lees ook in Bieten

Betaseed wil meer doen dan alleen zaden leveren

Bieten Net voor het jaareinde van 2023 stond Nele Bonte, technisch adviseur Betaseed, met de vakpers stil bij de actualiteiten in de suikerbietteelt en bij de innovaties die Betaseed het komende jaar te presenteren heeft.
Meer artikelen bekijken