Startpagina Pluimvee

Fipronilcrisis zorgde voor 217 tijdelijk werklozen

De fipronilcrisis in 2017 heeft ervoor gezorgd dat 217 werknemers tijdelijk werkloos werden. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Economie Kris Peeters (CD&V) op een vraag van Kamerlid Leen Dierick (CD&V).

Leestijd : 1 min

Midden 2017 brak de crisis uit. Twee Nederlanders maakten illegaal gebruik van het reinigingsmiddel fipronil om bloedluizen in kippenstallen te bestrijden. Dat middel besmette de eieren die in de stallen werden gelegd, met een Europese voedselcrisis tot gevolg. Het bedrijf Agro Remijsen, dat de fipronil leverde, is intussen failliet. Het gerechtelijk onderzoek loopt nog.

In het kader van de crisis konden werkgevers een beroep doen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. “Dat was nodig om sommige werknemers toch een inkomen te verschaffen als hun bedrijf werd geblokkeerd”, zegt Dierick. De maatregel liep van augustus tot december 2017. In die periode hebben tien werkgevers een beroep gedaan op het systeem. Zij vroegen de werkloosheid aan voor in totaal 217 werknemers in Antwerpen, Limburg en West-Vlaanderen.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken