Startpagina Bieten

Afschaffing suikerquota doet aantal Belgische bietentelers verder dalen

Sinds de afschaffing van de Europese suikerquota op 1 oktober 2017 is het aantal bietentelers in ons land verder gedaald. In 2018 waren ze nog met 7.044 tegenover 7.414 in 2016. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Koen Van Den Heuvel, onder meer bevoegd voor Landbouw, op een schriftelijke vraag van Katrien Partyka (CD&V).

Leestijd : 1 min

Sinds de afschaffing van de suikerquota daalde de Europese consumentenprijs voor suiker naar het niveau van de wereldprijs toe. Dit had niet alleen gevolgen voor de betrokken suikerproducenten, maar ook voor het aantal bietentelers in ons land.

Hun aantal is overigens al geruime tijd in vrije val. In 2000 waren ze nog met 15.490. Net als nu deed er zich ook in 2007 na de suikerhervorming van 2006 een opmerkelijke daling voor van 12.996 naar 8.649. Naar aanleiding van de moeilijke situatie van de Europese suikersector en de dringende oproep van lidstaten om maatregelen te nemen heeft de Europese Commissie volgens Van Den Heuvel een High Level Expert Groep suiker opgestart die vergaderingen plant met de lidstaten en stakeholders.

Lidstaten dringen volgens de minister onder meer aan op het toepassen van een particuliere opslag wanneer de Europese suikerprijs onder de referentieprijs daalt.

Belga

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken