Startpagina Akkerbouw

Klimaatneutraliteit nastreven met olifantengras

De Antwerpse gemeente Schelle begon op 2 mei met het aanplanten van 2 ha olifantengras in de strijd tegen de klimaatverandering. Olifantengras is een meerjarige, snelgroeiende grassoort - op één seizoen kan het tot wel 4 m hoog worden - die per hectare jaarlijks 25 tot 30 ton CO2 kan verwerken. Schelle wil dankzij het gras een klimaatneutrale gemeente worden tegen 2020.

Leestijd : 2 min

Olifantengras is een zogenaamde C4-plant die CO2 en zonlicht op een heel efficiënte wijze omzet in suikers en dus in biomassa. Het gewas wordt tot 4 m hoog. Er zijn bijzonder weinig meststoffen of pesticiden nodig voor de teelt en het kan ook tegen de droogte! De oogst gebeurt in februari of maart, net voor de nieuwe scheuten opkomen.

In het VRT journaal van 2 mei werd ruim aandacht besteed aan de gunstige eigenschappen van het gewas.

Klimaatneutraal tegen 2020

“Schelle zette reeds stevig in op energie-efficiëntie en op alternatieve energieproductie”, zegt een trotse burgemeester Rob Mennes (CD&V). “Met de aanplanting van 2 ha olifantengras zetten we een nieuwe structurele stap naar klimaatneutraliteit. Nog slechts enkele tientallen ton CO2 moeten worden weggewerkt.”

Olifantengras zou 25 tot 30 ton CO2 per hectare kunnen capteren. Voor een hectare bos liggen die cijfers rond 4 à 5 ton CO2, dus vijfmaal lager.

Nuttige plant

Fried van Opstal van biobedrijf Biopolder deed de aanplanting in Schelle: “Het gras kan worden omgezet in biobrandstof, maar ook onder de vorm van pellets gebruikt worden voor verwarming van woningen en gebouwen. Verder kan je er ook papier van maken, het verwerken in vezelplaten of beton, het gebruiken als strooisel of aanwenden bij in de champignonteelt.”

Fried van Opstal van biobedrijf Biopolder deed de aanplanting in Schelle.
Fried van Opstal van biobedrijf Biopolder deed de aanplanting in Schelle.

Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) experimenteert al langer met olifantengras. Aanplanten van dit gras is volgens ILVO een goede zaak, het kan op termijn helpen om de klimaatopwarming te vertragen. Dit bevestigt onderzoekster Hilde Van Muylle: “Olifantengras is niet de vervanger van bos, maar een deeltje van de puzzel. Voor onderbenutte landbouwgronden kunnen we met dit gras CO2 capteren in de bodem.”

Hilde Van Muylle:  Olifantengras is niet de vervanger van bos, maar een deeltje van de puzzel.
Hilde Van Muylle: Olifantengras is niet de vervanger van bos, maar een deeltje van de puzzel.

Belga/VRT/Landbouwleven

Lees ook in Akkerbouw

Gouverneur en Antwerpse deputatie ontvangen eerste witte asperges uit volle grond

Groenten Op donderdag 25 april waren de grootmeesters van ‘het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ te gast in het provinciehuis. Ze brachten de eerste witte, Vlaamse asperges uit volle grond mee. Dat doen ze zo goed als elk jaar sinds 1993. Provinciegouverneur Cathy Berx (cd&v) is ridder in het Grafelijk Genootschap. Zij kreeg samen met de Antwerpse deputatie de eer om de eerste asperges te ontvangen.
Meer artikelen bekijken