Startpagina Actueel

Boerenijsje wint Korte Keten Kop Antwerpen

Het Boerenijsje uit Loenhout is verkozen tot Korte Keten Kop van de provincie Antwerpen. De melkveehouderij wordt geleid door drie zussen en bedient op jaarbasis circa 60.000 mensen met zelfgemaakte ijsjes en pannenkoeken. De uitverkiezing werd bekend gemaakt bij de formele aftrap van de Week van de Korte Keten, die door zal gaan van 4 tot en met 12 mei. Bij de aftrap sprak landbouwminister Koen Van den Heuvel zijn geloof in het concept uit.

Leestijd : 4 min

De geschiedenis van Het Boerenijsje begint in 1985. In dat jaar namen Jan Aertsen en Marie-Louise Francken, het landbouwbedrijf over van de ouders van Jan. Toen waren er maar 7 melkkoeien op het bedrijf. In het overnamejaar werd er flink geïnvesteerd: een nieuwe ligboxenstal voor 75 melkkoeien met een 2 x 3 tandem melkmachine werd gebouwd. Aangezien er eerst maar 7 melkkoeien waren werd deze stilletjes aan gevuld met meer koeien: eigen jongvee, maar er werden ook dieren aangekocht.

Later werd er nog een stal gezet voor het mesten van 30 vleesstieren, maar omdat de opbrengsten lager lagen dan de kosten, werd deze tak later, in 1996, gestopt. Al in 1993 besefte papa Aertsen dat de klassieke melkveehouderij niet zonder risico’s was en werd zelfverwerken overwogen. Er werd nagedacht over hoeveboter maar omdat dit product geen goed gezondheidsimago had, werd hiervoor niet gekozen. Toen een bakker uit de streek zijn ijsmachine met recept te koop zette, besloot de familie de portemonnee te trekken.

Al snel werden de ijsjes in de directe omgeving verkocht en toen de interesse maar bleef toenemen, richtte de boerderij een eigen verbruikszaal met tafeltjes en circa 70 stoelen in. De ijsjes werden aangevuld met pannenkoeken, en naast de boerderij worden ze later ook aangeboden via ijskarren en sinds 2018 pannenkoekentrucks. De veestapel groeide ten opzichte van het overnamejaar maar beperkt. De boerderij telt vandaag 85 koeien en 60 stuks jongvee, vertelt Mieke. Het bedrijf kiest dus nietvoor grootschaligheid, maar inhoud. Daarmee durft het bedrijf in gaan tegen de algemene trend van groot, groter en grootst.

“We vinden het heel belangrijk dat mensen van dichtbij beleven hoe het er op de boerderij aan toe gaat”, zegt Mieke. “Dat vinden we zo waardevol aan het principe van de korte keten: het persoonlijk contact! We zien met eigen ogen dat mensen blij worden van onze producten.” De prijs ziet ze als een erkenning voor hard en goed werken. “Ik ben echt trots op wat we hier met de zussen en het hele team voor elkaar krijgen.” De andere laureaten zijn volgens haar ook mooie voorbeelden van wat met korte keten bereikt kan worden. Onder de laureauten zijn concepten met zelfpluk, CSA, Belgische saffraan en een hoevewinkel.

Week van de Korte Keten

De wedstrijd vond plaats tijdens de aftrap van de week van de Korte Keten, op de hoeve van Gebroeders Vercammen in Koningshooikt, vlakbij Lier. Député Ludwig Caluwé benadrukte hierbij dat ook Vercammen een mooi voobeeld is van een succesvol korte keten concept. Het bedrijf dient als zorgboerderij en heeft een professionele hoevewinkel. Hier worden 25 soorten groenten aangeboden, die in vollegrond worden geteeld: venkel, broccoli, spitskool, boerenkool, savooikool, pastinaak, gele boontjes, pompoenen, koolrabi, peterselie, rode biet, raapjes, courgetten, vollegrondtomaten, aardappelen, meloenen…

Ook seizoensgebonden biedt het bedrijf een gevarieerd aanbod aan van ananassen, appelsienen, bananen, kiwi’s, appels, peren, nectarines, perziken, aardbeien, druiven aan. Volgens Caluwé is er veel ruimte voor groei. “Kopen op de boerderij is voor veel mensen nog te onbekend.” Jammer, aldus de politicus van CD&V, want er is volgens hem een duidelijk verschil tussen de supermarkt en direct van de boer kopen. Zowel qua beleving als smaak. Vlaams landbouwminister Koen Van den Heuvel, alweer CD&V, beaamde dit in zijn speech. Hij voegde eraan toe dat 90% van de aankopen binnen de korte keten op de hoeve zelf plaatsvinden.

Daarnaast worden ook de automaten langs de weg, de groentepakketten, boerenmarkten en zelfpluktuinen steeds populairder. “Het is echt een win-win-concept. De consument krijgt betaalbaar en kwaliteitsvol voedsel... en weet ook waar het vandaan komt. Andersom kan een landbouwer direct leren wat de consument wil.” Caluwé benadrukte dat volgend jaar opnieuw een wedstrijd voor Korte Keten Kop wordt georganiseerd, omdat het concept wat de provincie betreft echt gepromoot dient te worden.

Minister Van den Heuvel sprak tijdens het evenement zijn vertrouwen in de korte keten uit.
Minister Van den Heuvel sprak tijdens het evenement zijn vertrouwen in de korte keten uit. - JCB

Tijdens de week van de korte keten worden doorheen Vlaanderen circa 400 activiteiten georganiseerd, waaronder proeverijen, rondleidingen, opendeurdagen en boerenmarkten. Zo kan je in Wuustwezel ontbijten of lunchen tussen koeien en in Lichristi in de serres een azalea uitkiezen voor Moederdag. In Hamont-Achel kan je dan weer een kaasmakerij bezoeken terwijl in Zemst een fietstocht langs drie landbouwbedrijven in de korte keten mogelijk is. In de Sint-Amandskerk in Roeselare kan je dan weer aanschuiven voor de Grote Korte Keten barbecue. Een overzicht van alle activiteiten kan gevonden worden via www.weekvandekorteketen.be

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken