Startpagina Economie

Wereldmarktprijs zuivel stijgt scherp, graanmarkt in mineur

Wereldmarktprijzen voor agrarische grondstoffen zijn in april vrijwel allemaal gestegen. De zuivelprijs ging gemiddeld 5,2% omhoog ten opzichte van een maand eerder. De graanprijs leverde wel bijna 3% in. Dat blijkt uit de voedselprijsindex die maandelijks wordt gepubliceerd door de Wereldvoedselorganisatie FAO.

Leestijd : 3 min

De totale voedselprijsindex kwam uit op 170 punten, wat betekent dat prijzen 70% hoger liggen dan gemiddeld in de periode van 2002 tot en met 2004. Ten opzichte van een maand eerder ligt de index 1,5% hoger, maar nog wel enkele procenten lager dan in de corresponderende maand een jaar eerder. Voor de prijsniveaus baseert de FAO, onderdeel van de Verenigde Naties, op de belangrijkste termijnmarkten wereldwijd.

De graanprijs heeft de grootste invloed op de voedselprijsindex. Graan is immers een spilgewas en het hoofdbestandeel van maaltijden wereldwijd. De graanprijs daalt alweer voor de vierde maand op rij. Ten opzichte van april 2018 is sprake van een daling met 5%. De tarweprijs daalde nog het meest. Voor Europa is de tarweprijs het meest belangrijk; met name vanuit Frankrijk wordt veel tarwe uitgevoerd. Volgens de FAO trekt de oogst ten opzichte van een jaar geleden sterk aan waardoor de exporteerbare hoeveelheid is toegenomen.

De prijs van maïs staat ook onder druk omdat de oogstverwachtingen voor Brazilië en Argentinië positief zijn. Alle granen hebben last van een wat terugvallende vraag vanuit landen die veel importeren. Vooral landen in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en enkele Oost-Aziatische landen importeren traditioneel veel granen.

Zuivel

De zuivelprijsindex kwam uit op 215 punten en dat is 5,2% meer dan een maand eerder. Het is de vierde maandelijkse stijging op rij. Boter, volle melkpoeder en kaas stegen in prijs omdat de vraag op de wereldmarkt robuust blijft en de productie in Oceanië tegenvalt. Australië en Nieuw-Zeeland zitten in hun gebruikelijke seizoensmatige productiedip, maar dit wordt versterkt door ernstige droogte.

De prijs voor magere melkpoeder daalde net als in de maand ervoor, vanwege een terugvallende vraag. De zuivelprijs ligt nu op het hoogste niveau sinds mei 2018.

Suiker

De suikerprijs steeg een kleine procent. De prijs ligt 3,2% hoger dan in april 2018. De prijsstijging van suiker wordt vooral toegeschreven aan hogere olieprijzen. In Brazilië wordt al sinds de jaren ’70 veel suikerriet gebruikt voor het vervaardigen van bio-ethanol. Het land wilde zo onafhankelijk worden van de import van aardolie uit het Midden-Oosten, die meermalen om politieke redenen onmogelijk werd.

Als de aardolieprijs stijgt, dan wordt het bijmengen van bio-ethanol interessanter en neemt dus de vraag naar suiker toe. Dat de prijs niet harder steeg heeft te maken met de wisselkoers van de lokale munt, de Real, tegenover de dollar. Omdat de Real aan waarde won, wordt het importeren van Braziliaans product voor afnemers elders duurder.

Vlees

De prijs van vlees nam 3% toe ten opzichte van een maand eerder. Zowel varkensvlees als rundvlees stegen duidelijk in prijs terwijl pluimveevlees en schapenvlees een klein beetje in prijs stegen. Internationale prijzen voor varkensvlees stegen hard vanwege de importvraag in Azië en dan vooral China. Vanwege de uitbraak en verspreiding van Afrikaanse varkenspest in China is de productie in het land ver teruggevallen.

China is de grootste producent en consument van varkensvlees wereldwijd.

Plantaardige oliën

De index voor plantaardige oliën steeg met 1%, vanwege lichte prijsstijgingen voor sojaolie en palmolie. De prijs wordt ook gestimuleerd door de hogere olieprijzen, omdat bijvoorbeeld in Argentinië (sojaolie) en Duitsland (koolzaad) oliezaden worden gebruikt voor de productie van biodiesel.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken