Startpagina Bedrijfsnieuws

Duitse farmareus investeert in hoestmonitor voor varkenshouderij

De Duitse farmareus Boehringer Ingelheim investeert 5,2 miljoen euro in de biotechnologie van SoundTalks. Het Leuvense bedrijf werd opgericht in 2011 en ontwikkelt hoestmonitoren voor varkensstallen. Doel is het medicijngebruik te drukken door ziektes sneller op te sporen. De financiële injectie maakt het mogelijk om een app te ontwikkelen voor de hoestmonitor en het productgamma verder uit te breiden.

Leestijd : 2 min

Soundtalks werd in 2011 opgericht als spin-off van de departementen Biosystemen en Werktuigkunde aan de Katholieke Universiteit Leuven. De hoestmonitor registreert en analyseert geluiden in grote varkensstallen. Het startkapitaal bedroeg destijds circa 100.000 euro. Zes jaar lang groeide de spin-off nauwelijks. “We hebben moeten bewijzen dat het systeem werkt”, vertelt CEO en burgerlijk ingenieur Dries Berckmans. “Inmiddels zijn we over het twijfelpunt heen. We werken intensief samen met grote bedrijven die actief zijn op het gebied van diergezondheid, vooral met Boehringer Ingelheim. De Duitse fabrikant van diergeneesmiddelen neemt nu een minderheidsaandeel in SoundTalks.

Soundtalks

SoundTalks is gespecialiseerd in Precision Livestock Farming en verkoopt wereldwijd meer dan 600 hoestmonitoren per jaar. Belangrijkste afzetmarkt is de Verenigde Staten. SoundTalks begrijpt de hoest van een varken. “Eigenlijk zijn wij Siri voor varkens”, lacht Berckmans. “Somo, onze hoestmonitor, registreert en analyseert de geluiden in grote varkensstallen. Een algoritme filtert en vertaalt vervolgens hoe het met de gezondheid van de varkens is gesteld.” Het voordeel is dat de boer sneller kan ingrijpen, minder medicijnen moet toedienen en minder productieverliezen hoeft te vrezen.

Berckmans: “Je zou misschien kunnen denken dat een farmabedrijf als Boehringer ons beschouwt als een concurrent. Tenslotte verkoopt Boehringer vaccins en geneesmiddelen voor de veehouderij, terwijl wij de dieren monitoren zodat ze minder snel ziek worden. Maar Boehringer Ingelheim focust enorm op ziektepreventie. Het draait bij hen ook om de gezondheid van de dieren. Bovendien laten de data van SoundTalks zien dat hun vaccins werken.”

KU Leuven

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken