Startpagina Economie

AVP in China raakt zuivelmarkt

De ongekende terugval van de varkensproductie in China raakt indirect ook de zuivelmarkt. De vraag naar andere dierlijke eiwitten dan varkensvlees neemt noodgedwongen toe. Zo groeit de vraag naar rundvlees en dus het aantal slachtingen van melkkoeien. Hierdoor neemt de importvraag naar zuivel toe. Dat schrijft de Rabobank.

Leestijd : 1 min

China is de grootste producent en consument van varkensvlees wereldwijd. Het land is goed voor circa 50% van de wereldwijde varkensvleesproductie. Door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest, krimpt de productie volgens berekeningen van Rabobank met 25 tot 35%. We spreken bij een terugval van 30% dan over 150 tot 200 miljoen varkens. Het kan jaren duren voordat de varkensstapel is hersteld. Hierdoor neemt de vraag naar rundvlees, pluimveevlees en vis toe.

China heeft volgens Rabobank al een chronisch tekort aan rundvlees, omdat het als premiumproduct wordt aangezien. Het effect is dat rundvleesprijzen omhoog gaan en het aantrekkelijker wordt om ook nog-niet-helemaal-uitgemolken koeien te laten slachten. Op dat moment zal China meer zuivel moeten importeren. Het gaat dan om bijvoorbeeld kazen en mageremelkpoeder. Tegelijk neemt door de krimp van de varkensvleesstapel de vraag naar bepaalde op zuivel gebaseerde voedergrondstoffen af.

Tussen 2016 en 2018 importeerde China gemiddeld 530.000 ton wei en 84.000 ton lactose per jaar, voor zowel veevoeder als voedsel voor menselijke consumptie. De verwachte krimp van de varkensstapel vertaalt zich in ongeveer 54.500 tot 72.500 ton minder vraag naar zuivelproduct voor varkensvoeder. Traditioneel zijn de VS hofleverancier, maar de EU lijkt deze rol over te nemen.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken