Startpagina Economie

We zijn het waard!

Over vrouwen is al veel gezegd en geschreven. De vrouwen die de redactie van Landbouwleven ontmoette in het kader van deze vrouwenbijlage laten zich daar niet door tegenhouden. Ze bestieren hun landbouwbedrijf of hun departement met de grootste kunde. Wie denkt hen niet serieus te hoeven nemen, komt van een koude kermis thuis.

Leestijd : 2 min

Tegelijk blijven ze vrouw, op en top. Ze krijgen kinderen, zorgen via een waterdichte planning en de nodige uitbesteding dat het huishouden blijft draaien en slagen er op één of andere manier in om er nog goed te blijven uitzien ook. Bovendien engageren ze zich onvermoeibaar buiten hun job of bedrijf, bij vakverenigingen, in het oudercomité, in bestuursraden, in de plaatselijke fanfare… Hun leven draait om anderen, en zelden om henzelf.

Hinder ondervinden ze niet van hun gender. In hun (bedrijfs)leiderschap schemeren soms typisch vrouwelijk waarden door. Loes (melkveehoudster) maakt dessertjes die het bedrijfsinkomen opkrikken en zekerder maken. Bij Ellen (legkippenhoudster) zijn de kippen rustiger dan elders, krijgt de jonge moeder vaak te horen. Patricia (secretaris-generaal bij het Departement Landbouw en Visserij) zet sterk in op transparante communicatie en een doorgedreven overlegcultuur. “Maar of dat nu is omdat ik een vrouw ben?”, klonk het steevast.

Vaak willen de dames zichzelf net niet associëren met een typisch vrouwelijke eigenschap. Ze kijken vooral op naar zogezegd mannelijke eigenschappen. Ellen bewondert het technisch vernuft van haar moeder, die trots vraagt: “Welke vrouw kan zeggen dat ze een motor kan vervangen?” Patricia bewondert een ander vrouwelijk departementshoofd, omdat zij de aandacht niet schuwt en zégt waar ze voor staat. Loes is apetrots dat haar vader erkent dat ze harder moet werken dan hij.

Een vrouw die niet voor een man moet onderdoen, is fantastisch. Iedere vrouw wil zo zijn. Jammer genoeg bevestigt dit dat we – vrouwen én mannen - vrouwen nog steeds minder waarderen dan mannen. Hoe komt dat toch? Vrouwen, en dan zeker vrouwen in de landbouw, nemen zoveel uiterst belangrijke taken op. Gelukkig wordt de maatschappij zich daar meer en meer van bewust, en dat is niet in het minst door de inspanningen en prestaties van topvrouwen meer in de spotlights te zetten.

Dorien Colman

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken