Startpagina Actueel

Een boerin getuigt

Deze getuigenis is er een met het dagdagelijkse leven van vele collega’s-boerinnen in het achterhoofd. Zij verdienen het om hun verhaal te brengen, dat hun stem ook aandacht krijgt. Want elke land- en tuinbouwster heeft haar eigen verhaal. Opgegroeid op een landbouwbedrijf, of juist niet en er pas of lang geleden ingestapt.

Leestijd : 3 min

Zeer verschillend maar wat ons bindt is onze levenswijze op het land- en tuinbouwbedrijf, ons vrouw zijn en hoe we van daaruit ons leven in balans proberen te houden met het gezin, kinderen, ouders, elk zijn gezondheid, het bedrijf, maatschappij, leveranciers, klanten, collega’s… Hoe we om het welbevinden van dit alles bezorgd zijn, het beste van onszelf geven.

Ook dit is landbouw. Onlangs mocht mijn kleinste, Jasper, zijn verjaardag vieren op de boerderij met zijn klasvriendjes. Om het op zijn West-Vlaams te zeggen, z‘en hunder gejeund, in ’t slijk gespeeld, met de fietsjes gecrost, hoe meer plassen hoe liever, in hooi en stro geravot, en dat zonder ruzie, allemaal top!

Druk, dat wel, zo’n bende jong geweld, maar toch ook een verademing. Eens geen pijnlijke commentaren, maar nieuwsgierigheid, verwondering in hun blinkende ogen, die goesting, enthousiaste vragen over van alles en nog wat, hun handen die strelen, van alles vastnemen. Op die momenten lijkt het simpel, een verademing. Het tovert een glimlach op je gezicht.

In de media vandaag waarbij het nieuws met slogans gebracht wordt, is iets afbreken heel vlug gebeurd. Het gaat gemakkelijk en vlug, vanachter je scherm een mening typen, vlug een slogan op karton schilderen. Maar de impact is soms des te groter. Sommige uitspraken komen bij ons vrouwen binnen, recht in ons hart.

Het zijn die woorden die ons raken in onze waardigheid, in de verantwoordelijkheid die we elke dag opnemen. Maar wij willen ook onze stem laten horen, ons verhaal van het hoe en waarom, zodat we het kunnen uitdragen naar onze gezinsleden, naar onze buurt.

Eigenlijk doen we het gewone buitengewoon goed! Bij alles wat we doen, al het kleine werk dat geen naam heeft, houden we rekening met lastenboeken, FAVV, GLB, randvoorwaarden, MAP… En dat onder de weersomstandigheden, ziekte, prijsvormingen waar we niet altijd vat op hebben. Wat het klimaat doet met ons bedrijf, droogte, regen, storm… Het bepaalt ons werk van de dag, we zorgen op een of andere manier dat alles blijft ronddraaien.

We beseffen het niet altijd, we doen maar door, maar we hebben heel wat competenties die we op ons curriculum vitae kunnen invullen. Om er een paar op te sommen:

Flexibiliteit: We combineren de vroege shift, de late, weekendwerk, nachtwerk. We passen onze plannen in een oogwenk aan het weer aan, of dat zieke dier, die koe die kalft, … we zijn kampioen in het wisselen van kledij, van overall naar schoolpoorttenue naar overall… enz.

Administratieve vaardigheden en notie van standaard pc-pakketten: Met alle online-loketten, vele administratie, onze kast vol mappen, ook dit hebben we in de vingers. Probleemoplossend denken, oplossingsgericht zijn: we zijn ondernemers, zoeken een oplossing voor alles, zijn vaak het manusje van alles op het bedrijf, de schakel die alles verbindt - ook onze buurt met de boerderij.

Verantwoordelijkheidszin, zelfstandig werken: Wij staan met zorg in voor het gezonde kwalitatieve voedsel op het bord van vele burgers. We werken tot we ermee klaar zijn. Vlot in team werken: Velen werken met hun partner 7 dagen op 7: dit is samenwerken dat al kan tellen, denk ik, met hoogtes en laagtes. We vullen elkaar aan, helpen elkaar. We spreken loonwerkers aan, roepen bij oogstwerk extra handen in, zorgen dat iedereen drank en eten heeft voor de dag.

Bij het nemen van beslissingen gaan we doordacht te werk, we proberen het complete plaatje te zien. Vragen als “Moet dit echt?”, “Is dit wel nodig, verantwoord?” en “Wat met het extra werk, wie gaat het doen?” mogen we zeker niet achterwege laten.

Dit alles benoemen we voor onszelf niet altijd als kwaliteiten, we vergeten het voor onszelf, we doen maar wat van ons verwacht wordt, we houden alles draaiende, soms vanop de achtergrond. Om ze meer dan terecht nog eens te bevestigen, deel ik deze tegelwijsheid: “Op dit bedrijf wordt steeds overlegd met de boerin, we beslissen samen, je bent verwittigd.”

Geef dit een plaatsje in je hart, ergens in huis, op een zichtbare plaats op het bedrijf. Voor al mijn collega’s-boerinnen: respect en waardering voor jullie inzet van elke dag!

Een geëngageerd KVLV – AGRA bestuurslid

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken