Plantentuin Meise tracht bloeiende reuzenaronskelk te bevruchten met Gents stuifmeel

©Plantentuin van Meise
©Plantentuin van Meise

"We zullen pas over enkele weken weten of de bestuiving effectief gelukt is. Optimaal had dat gisteren moeten gebeuren. Nu is het te hopen dat de vrouwelijke bloemetjes op het ogenblik van de bevruchting nog niet te fel verwelkt waren”, aldus Koen Es van de Plantentuin van Meise.

Bij een succesvolle bestuiving krijgt de Plantentuin mogelijk de beschikking over tientallen zaadjes waarmee nieuwe planten kunnen worden gekweekt. Het nadeel is wel dat in dat geval de knol teloorgaat. Om die reden werd slechts één van de twee reuzenaronskelken bevrucht. De reuzenaronskelk is een zeldzame plant afkomstig uit de tropische regenwouden van Sumatra. De Plantentuin van Meise beschikt sinds een tiental jaren over een aantal planten. Tot nog toe kwamen er al 7 tot bloei.

Typisch aan deze bloei is dat er zich uit de knol een grote rechtsopstaande bloem ontwikkelt en er zich een wansmakelijke lijkengeur verspreidt. Het spektakel is steevast een grote publiekstrekker. Maandag daagden al zo’n 400 bezoekers op, dinsdag op de middag al meer dan 2.000. Omwille van dit uitzonderlijk gebeuren is de Plantentuin dinsdag open tot 22 uur.

Belga

Meest recent

Meest recent