Startpagina Varkens

Voorzichtige start, maar enthousiaste kopers!

De eerste échte online veiling van de Vlaamse Piétrainfokkerij (VPF) werd op 26 april gehouden. Het was voor de organisatie bang afwachten wat die eerste veiling zou brengen. Is de sector klaar om digitaal te gaan? Krijgen de kopers een duidelijke vergelijking van de beren?

Leestijd : 3 min

Chris Dhondt, manager van VPF: “Dit was nieuw voor ons en de kandidaat-kopers en -aanbieders, maar we blikken voldaan terug op deze eerste e-veiling.”

Positieve kritiek

De veiling kreeg best veel belangstelling door kandidaten die zich inlogden om het volledige gebeuren te volgen. Vanuit verschillende hoeken kwam positieve feedback, met ook bruikbare tips om de veiling in de toekomst nog te verbeteren.

“Het grote voordeel van deze online veiling is dat de dieren op een sanitair veilige manier met elkaar kunnen vergeleken worden”, aldus Domien Cornette van KI Cornette. “Zo kunnen we als KI-centrum op een veilige manier hoogwaardig fokmateriaal aankopen. De combinatie van goede foto’s en een deskundige video geeft op een moderne wijze een mooi beeld van de aangeboden dieren.”

Ook Karel Verstraeten looft het initiatief. “Ik kocht op deze veiling omdat de beren topindexen hadden. De filmpjes laten toe om de dieren goed te beoordelen en te vergelijken. Sanitair is dit een knap staaltje werk!”

Gregory Vansteenlandt van KI Vansteenlandt beaamt: “De online veiling is een mooi initiatief van VPF dat ik volledig steun! Als je weet dat er topberen, geselecteerd door vakmensen, worden aangeboden, kan je niet anders dan kopen. Ook op sanitair vlak is de veiling een schot in de roos! Je kan de dieren goed vergelijken en toch worden ze niet samengebracht. Bij een volgende veiling ben ik zeker terug van de partij.! Mijn klanten zijn gebaat bij de aankoop van topberen. Bovendien maken we kennis met genetica van, voor ons, nieuwe fokkers.”

Mooie verkoop

De duurste beer op de online veiling was 181V7810 van Luk Vermeiren (Rijkevorsel) die voor maar liefst 1.650 euro naar KI Vansteenlandt vertrok. Deze Trespa-zoon combineerde een droge bespiering met een vlot beenwerk en vleestype. Een beer met ook schitterende fokwaardes over de hele lijn een een totaalindex van maar liefst 133.9 punten.

Er werden drie beren verkocht aan 950 euro. Nogmaals een bespierde Trespa-zoon van Luk Vermeiren door KI Vansteenlandt. Aan dit bedrag gingen ook twee beren naar KI Cornette. Enerzijds een fokproduct van Jan Gorssen (Kaulille) die met de beer 187B774 een supervlotte, lange beer met een uitstekende conformatie op de veiling presenteerde. Anderzijds ook nog beer 182C476, een nakomeling van Gouden Piétrain 2017 Urtoffel, uit de stal van Eduard Van Esch (Tienen).

Tot slot werd nog een fokproduct van Jan Gorssen verkocht. De vlotte beer 187B664 combineert twee fokwaardetoppers (Siet en Osterix) in de bloedlijn. Deze lange beer vertrok naar KI Verstraeten voor 850 euro.

Uiteindelijk wisselden vijf dieren van eigenaar. Kort na de veiling werden nog enkele dieren verkocht aan varkenshouders die de veiling op de voet volgden, maar geen bod uitbrachten.

Toekomst

“Nu het startschot is gegeven, zullen er meerdere veilingen per jaar volgen. Tegen tegen de volgende veiling zullen we bijkomend de vitaliteitsindex alsook een fokwaarde voor erfelijke gebreken aan de cijfers toevoegen. Zo proberen we de kopers maximaal te informeren over de beren”, besluit Chris Dhondt.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken