Startpagina Actueel

Boerenbond: huidig systeem van vergoeding schade door everzwijnen faalt

Schade veroorzaakt door everzwijnen in Vlaanderen moet volledig vergoed worden, aldus Boerenbond. Vandaag is de procedure voor schadeclaims volgens de landbouworganisatie te ingewikkeld en zijn de voorwaarden te zwaar. Dit heeft als resultaat dat nagenoeg geen enkele land- of tuinbouwer de afgelopen jaren vergoed werd voor geleden schade. Wie wel aan de voorwaarden voldoet, moet eerst een franchise van 300 euro betalen.

Leestijd : 2 min

De aanwezigheid van groot wild, waaronder everzwijnen, in Vlaanderen is onomstreden. Het aantal everzwijnen is wel onduidelijk. Wel wijzen het drastisch gestegen aantal schadeclaims voor everzwijnen erm volgens Boerenbond op dat hun populatie zeer sterk aangroeit. Wie schade aan gewassen, goederen of vee heeft dat veroorzaakt werd door bejaagbaar en bestrijdbaar wild zoals everzwijnen, kan door de Vlaamse overheid een schadevergoeding krijgen. Er zijn twee voorwaarden. Ten eerste moet de gedupeerde basismaatregelen genomen hebben om schade te voorkomen zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een omheining, een elektrisch net…

Ten tweede, moet bewezen kunnen worden dat de schade aangericht werd specifiek door everzwijnen dieuit bos- of natuurreservaten komen, of uit een natuurterrein dat door de Vlaamse overheid of door een erkende terreinbeherende vereniging zoals Natuurpunt beheerd wordt en waar everzwijnen niet bejaagd mogen worden. Zeker deze laatste voorwaarde is volgens Boerenbond een heikel punt omdat ze quasi onbewijsbaar is. Hierdoor kan dus in bijna geen enkel geval een schadevergoeding bekomen worden.

Zelfs indien aan beide voorwaarden voldaan is en men recht heeft op een vergoeding, dan moeten landbouwers een franchise van 300 euro uit eigen zak betalen. Voor Boerenbond is dit onaanvaardbaar en moet de volledige schade vergoed worden.

“We stellen vast dat het huidige systeem van vergoeding voor schade door everzwijnen zijn doel helemaal mist en dat de geleden schade niet vergoed wordt. Dit is onaanvaardbaar.”, stelt Sonja De Becker, voorzitter Boerenbond. De afgelopen vijf jaar werden ingevolge de huidige regeling in heel Vlaanderen slechts een handjevol claims voor schade door bejaagbaar wild (waarvan de overgrote meerderheid everzwijnen) ontvankelijk verklaard.

Door de procedure en de bewijslast worden boeren en particulieren volgens Boerenbond steeds meer ontmoedigd om schadeclaims in te dienen.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken