Startpagina Actueel

Animal Rights wil ‘bezette’ varkensboer mogelijk juridisch aanpakken

Het maandag door dierenactivisten bezette varkensbedrijf is nog niet van haar belagers af. Een andere dierenrechtenorganisatie, Animal Rights, heeft bij de Nederlandse variant op de FAVV een WOB-verzoek ingediend (Wet openbaarheid van bestuur) om inzicht te krijgen wat inspecties de afgelopen jaren aan het licht hebben gebracht. De organisatie noemt ‘de uitgebuite dieren’ de ‘werkelijke slachtoffers.’

Leestijd : 2 min

Volgens Animal Rights is er reden om het betrokken varkensbedrijf te verdenken van misstanden. Volgens het Brabants Dagblad is de getroffen varkensboerderij via een constructie met een vastgoedmakelaar eigendom van de familie Van Sleuwen. Het gaat om een in Nederlandse landbouwkringen bekende ondernemersfamilie die naast enkele varkenshouderijen ook bedrijven voor stalinrichting en mengvoederproductie bezit. Het is een bedrijf dat door dierenactivisten vaker op de korrel is genomen.

Afgelopen maandag bezetten meer dan 100 dierenactivisten van de campagne ‘Meat the victims’ een varkensstal nabij Boxtel, op zo’n 30 km van de Belgische grens. Het gaat om activisten uit heel Europa. Van de ruim 60 activisten die mogelijk worden vervolgd voor huisvredebreuk en vernieling, zijn er 55 afkomstig uit landen anders dan Nederland zelf. Het bedrijf wordt op last van de Nederlandse voedsel- en waren autoriteit voor drie weken gesloten om te onderzoeken of er sprake is van insleep van ziekten.

In het Nederlandse parlement is door de conservatieve SGP gevraagd bij dergelijke acties snelrecht toe te passen. De verdachte krijgt dan bij de aanhouding de keuze voorgelegd snel een door het Openbaar Ministerie vastgestelde boete te betalen, dan wel later via een dagvaarding toch te verschijnen voor de rechtbank, met als risico een zwaardere straf. Parlementslid Roelof Bisschop vreest dat de buitenlandse bezetters van de stal anders moeilijk berecht kunnen worden.

Lees ook in Actueel

Jury selecteert 24 projecten VLIF toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategie op een landbouwbedrijf

Actueel Van 1 november 2023 tot 31 januari 2024 konden landbouwers voor de eerste keer voor de nieuwe VLIF-subsidie ‘Opstart van of omschakeling naar een toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategie op een landbouwbedrijf’ een aanvraag indienen. Vierentwintig projecten werden door de jury geselecteerd, waaronder een project om geuze te brouwen met zelfgekweekte ingrediënten en een vorm van landschapsbeheer met oude schapenrassen waarbij de eigen wol wordt verkocht.
Meer artikelen bekijken