DLV: waar gaan de zuivel en voederprijs naartoe?

De MTC prijs voor de komende 12 maanden, kortweg F12 MTC Prijs genaamd, is de best mogelijke inschatting van de melkprijs voor de komende 12 maanden.
De MTC prijs voor de komende 12 maanden, kortweg F12 MTC Prijs genaamd, is de best mogelijke inschatting van de melkprijs voor de komende 12 maanden. - LBL

F12 MTC Prijs

De MTC prijs voor de komende 12 maanden, kortweg F12 MTC Prijs genaamd, is de best mogelijke inschatting van de melkprijs voor de komende 12 maanden.

Deze prijs is gebaseerd op de prijzen van magere melkpoeder (eiwit) en boter (vet) op de internationale termijnmarkten. Aangezien deze termijnmarktprijzen rekening houden met alle marktinformatie die over deze zuivelproducten voorhanden is, is de F12 MTC Prijs op elk moment de meest waarschijnlijke gemiddelde prijs van de melk voor de komende 12 maanden.

Aangezien de prijzen van zuivelproducten elke week variëren op basis van nieuwe marktinformatie, is de F12 MTC prijs een dynamisch prijsvooruitzicht.

Lees ook view

De F12 MTC prijs is afgestemd op de belangrijkste omgevingsprijs voor melk in België, nl. de Milcobel standaardprijs (42° vet en 34° eiwit). Eventuele toeslagen of correcties op basis van bedrijfseigen vet en eiwitgehaltes moeten nog bijgeteld worden bovenop de F12 MTC Prijs.

Op basis van deze MTC prijs is de melkveehouder in staat om betere bedrijfsbeslissingen te nemen, zoals de aankoop van vaarzen of de opmaak van een liquiditeitsplan voor het komende jaar.

De MTC prijs wordt ook gebruikt door de leden van de Milk Trading Company (MTC) om het niveau te bepalen waarop de melkprijs tot 9 maanden vooruit vastgeklikt kan worden. Zo kan de melkveehouder stabielere en ook hogere cash flows genereren.

F12 DLV voederindex Vleva

De DLV voederindex vleesvarkensvoeder voor de komende 12 maanden, ook wel de F12 DLV voederindex Vleva genoemd, is de best mogelijke inschatting van de prijs voor vleesvarkensvoeder voor de komende 12 maanden.

Deze prijs is gebaseerd op de noteringen van grondstoffen (granen en oliehoudende zaden) op de internationale termijnmarkten. Aangezien deze termijnmarktprijzen rekening houden met alle marktinformatie die over deze grondstoffen voorhanden is, is de F12 DLV voederindex Vleva op dit moment de beste projectie voor de gemiddelde prijs van het vleesvarkensvoeder voor de komende 12 maanden.

Aangezien de prijzen van deze grondstoffen dagelijks variëren op basis van nieuwe marktinformatie, is de F12 DLV voederindex Vleva een dynamisch prijsvooruitzicht.

Deze index moet vergeleken worden met de vleesvarkensvoederprijs van BFA (Belgian Feed Association). Eventuele toeslagen of correcties op basis van bedrijfseigen kwaliteit van voeder moeten nog bijgeteld worden bovenop of afgetrokken worden van de F12 DLV voederindex Vleva.

Op basis van deze index varkensvoeder is de varkenshouder in staat om betere bedrijfsbeslissingen te nemen, zoals bv. de opmaak van een liquiditeitsplan voor het komende jaar of voor het vastleggen van de veevoederkost op de termijnmarkt.

Meest recent

Meest recent