Startpagina Aardappelen

Wees alert voor onkruid en aardappelziekte

Het proefcentrum voor de aardappelteelt, kortweg PCA, waarschuwt in zijn nieuwsbrief voor aardappelziekte, nadat de eerste zieke aardappelplant is waargenomen. En omdat de groei traag gaat, wordt aangeraden om waakzaam te zijn voor onkruid. Een tijdige onkruidbestrijding moet soelaas bieden.

Leestijd : 2 min

In april waren een aantal dagen gunstig voor de aantasting met aardappelziekte, en ook begin mei was het weer geschikt voor infectie bij aanwezigheid van de schimmel. Bladnat en een gunstige temperatuur zorgt ervoor dat de sporen kiemen en in het blad indringen. In de provincie Henegouwen werd dan ook de eerste zieke aardappelplant gespot, op een hoop sorteergrond met aardappelen. Van hieruit kan de ziekte zich verder verspreiden.

Het vroeg controleren van percelen op aardappelziekte is daarom aangewezen. Zieke planten kunnen dan in een vroeg stadium opgemerkt worden en gepast verwijderd. Een eerste behandeling dient eventueel uitgevoerd te worden. Ben je lid van het PCA, dan kan je gebruikmaken van de webapplicatie aardappelziekte, waar je per perceel zicht krijgt op het risico op aardappelziekte voor de komende dagen, op basis van gewasbescherming en infectiekansen.

Titus en Sencor in naopkomst

Als het op onkruid aankomt, is het oppassen, want door de koelere temperaturen verloopt de groei traag. Een tijdige onkruidbestrijding moet problemen voorkomen. In naopkomst kunnen Titus, Sencor (of ook Metritex, Metrizin, Mistral en Buzin) en Centium ingezet worden. Gebruik Centium tot de planten 10 cm hoog zijn, maar weet dat in naopkomst het gebruik ervan resulteert in verkleuring van het aardappelgewas. Titus en Sencor vormen geen probleem als de aardappelen boven staan.

Effciënt is om vroeg te spuiten op de kleine onkruiden. De werking van de middelen verschilt echter. Titus heeft een goede werking op muur, koolzaad, kamille en herderstasje, maar niet op zwarte nachtschade en varkensgras, en slechts heel matig op melganzevoet en bingelkruid. Voeg je aan Titus Sencor een uitvloeier toe, dat werkt dit matig op bingelkruid en hondspeterselie, en niet op zwarte nachtschade. Grassen bestrijd je in aardappel met Agil, Centurion, Focus Plus, Pantera, Select Prim en Targa Prestige. Hou bij elk product rekening met de voorziene wachttijd.

AARDAPPELEN

‘Bladluisberichten pootgoed’

In pootgoed geldt een nultolerantie voor bladluis vanwege de mogelijke virusoverdracht. Het is daarom aangewezen om de ‘Bladluisberichten pootgoed’ op te volgen, die gebaseerd zijn op bladluistellingen op verschillende locaties in Vlaanderen. Geïnteresseerde PCA-leden die pootgoed telen, kunnen die verkrijgen door te mailen naar info.aardappelen@inagro.be of bellen naar 051/27.32.42 of kunnen die raadplegen via www.pcainfo.be onder de rubriek Adviezen/Bladluizen pootgoedteelt.

PCA

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken