Startpagina Actueel

Extra steunpakket van 16 miljard dollar voor Amerikaanse boeren

De Amerikaanse regering maakt nog eens 16 miljard dollar (omgerekend 14,3 miljard euro) vrij voor steun aan landbouwers die schade lijden door de handelsoorlog met China. Dat heeft het ministerie van Landbouw bekendgemaakt. Eerder was al een pakket van 12 miljard dollar vrijgemaakt voor de sector. Het geld is compensatie voor Chinese ‘strafheffingen’ op met name soja en vlees.

Leestijd : 2 min

Het bedrag van het hulppakket "ligt in lijn met de geschatte impact van de ongerechtvaardigde tegenmaatregelen op Amerikaanse landbouwgoederen en andere handelsbelemmeringen", aldus het ministerie. De Verenigde Staten en China verhoogden de voorbije maanden om de beurt de invoerheffingen op elkaars producten. Een handelsoorlog die opgestart werd door de Amerikaanse president Donald Trump, die Peking beschuldigt van oneerlijke praktijken. China zou zich niet houden aan afspraken die zijn gemaakt binnen de Wereldhandelsorganisatie WTO, en zich schuldig maken aan het goedkoop houden van de Chinese munt - om zo export te bevorderen.

"China heeft lange tijd niet volgens de regels gespeeld en president Trump gaat er nu tegenin", stelt minister van Landbouw Sonny Perdue. Vooral sojatelers zijn zwaar getroffen door Chinese importheffingen. De VS is met afstand de grootste leverancier van China. De eerste steun zou in de zomer uitbetaald worden. De regering beloofde de landbouwers ook hulp om nieuwe afzetmarkten te vinden, buiten China. Wat soja aangaat heeft men in de EU alvast een grote markt gevonden. De Amerikanen hebben de Brazilianen vervangen als hofleverancier aan de EU terwijl de Brazilianen nu hofleverancier zijn van China.

Belga-Landbouwleven

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken