Startpagina Aardappelen

Noord-West Europese aardappelareaal grootste ooit

Gebaseerd op een voorlopige schatting van de Noord-Europese Aardappeltelers (NEPG) groeit het areaal consumptieaardappelen in de vijf grootste aardappellanden naar 609.000 hectare. Dit is het grootste areaal ooit.

Leestijd : 2 min

De voorlopige schatting toont een groei van 2,4% ten opzichte van vorig seizoen en een stijging van 8,4% in vergelijking met het 5-jarig gemiddelde. Alle landen op het vasteland laten een groei zien, waarbij de sterkste groei in de laatste vijf jaar wel plaatsvond in België, Frankrijk en Duitsland.

Voor Groot-Brittannië was er nog geen areaalinschatting bekend, dus hier is gerekend met het vijfjarig gemiddelde. Het areaal kan hier echter nog worden afgetopt door het lastige afgelopen seizoen en hoge prijzen voor pootgoed. De definitieve cijfers worden begin juli gepubliceerd.

Hogere kosten

De vrees voor een tekort aan pootgoed heeft een groei van het areaal niet tegengehouden, ondanks een prijsstijging van het pootgoed. Er zijn meer kleinere maten gebruikt en daarnaast zijn er meer pootaardappelen gesneden. De productiekosten zijn niet alleen hoger door de gestegen pootgoedkosten, maar ook de kosten voor huur van land liggen dit seizoen mogelijk hoger.

Pootgoed vroeg in de grond

In alle vijf de landen van de NEPG zat het pootgoed vroeg in de grond, maar vanwege de koude start van het seizoen zijn de gewassen nu toch pas op een gemiddeld niveau. Hoewel kleine volumes eerste vroege aardappelen eind juni mogelijk geoogst kunnen worden, zullen de vroege aardappelen voor de verwerking in Duitsland en België voor het grootste deel in het midden van juli worden geoogst, hetgeen ongeveer een week later is dan gemiddeld.

Areaal consumptie-aardappelen in de vijf grootste aardappellanden, over de laatste vijf jaar.
Areaal consumptie-aardappelen in de vijf grootste aardappellanden, over de laatste vijf jaar. - Tabel: NEPG2019

Tijdens de laatste NEPG-vergadering is vastgesteld dat de groei van het areaal in lijn ligt met de groeiende vraag vanuit de verwerking en de export. De NEPG benadrukt dat het altijd de hectare-opbrengst is, en niet het areaal, dat het uiteindelijke totale aardappelvolume bepaalt. En het groeiseizoen is nog lang.

Evolutie van het areaal consumptieaardappelen in de vijf grootste aardappellanden de voorbije vijf jaar.
Evolutie van het areaal consumptieaardappelen in de vijf grootste aardappellanden de voorbije vijf jaar. - Grafiek: NEPG2019

Omdat er geen overschot is van de oogst van 2018 zal het volgende seizoen iets langer worden, waardoor mogelijk meer aardappelen nodig zijn. Door de extreem lage voorraden vrije aardappelen en de latere komst van één week van de vroege aardappelen zal het voor de verwerkende industrie een uitdaging worden om de honger naar grondstoffen te stillen.

Water is kritieke factor

Voor alle landen zal de watervoorziening dit seizoen een uitdaging zijn, omdat watervoorraden en bronnen net als de grondwaterstand lager zijn dan normaal. Neerslag is nodig voor het gewas en om de mogelijkheid voor beregening te kunnen garanderen, daar waar mogelijk. De eerste verboden voor beregening zijn al afgekondigd.

NEPG en Verenigde Telers Akkerbouw (VTA)

Lees ook in Aardappelen

Hoe presteerden de chipsrassen in 2023?

Aardappelen Vorig jaar was een opmerkelijk teeltjaar voor aardappelen. Toch slaagde het Landbouwcentrum Aardappelen (LCA) er opnieuw in om de prestaties van chipsrassen in Vlaanderen op te volgen. Binnen deze rassenproeven wordt de variëteit VR808 als referentie beschouwd.
Meer artikelen bekijken