Startpagina Granen

Sterke uitbreiding van bruine roest in wintertarwe, meldt LCG

In haar graanbericht over de toestand van de wintertarwe op 3 en 4 juni waarschuwt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) vzw voor de uitbreiding van bruine roest. In het algemeen is de bladluisdruk beperkt.

Leestijd : 1 min

Op de helft van de wintertarwepercelen is de aar volledig verschenen (stadium 59). Een groot deel van de percelen staat reeds in bloei.

Ziektedruk in onbehandelde tarwe

Meeldauw wordt bijna niet vastgesteld

Bladseptoria breidt verder uit naar bovenste bladlagen

Gele roest breidt nog altijd uit in (minder) gevoelige rassen

Bruine roest breidt sterk uit, zeker in gevoelige rassen. De T2 behandeling is ondertussen op de meeste percelen uitgevoerd.

Insectendruk

Bladluisdruk is in het algemeen beperkt. Op een aantal percelen werd de schadedrempel toch al bereikt. Vooral tussen de stadia 'alle aren uit' en 'einde bloei' is het gewas gevoelig voor schade door bladluizen. Via de gewasbeschermingsapp van Inagro vindt u de erkende producten in wintertarwe tegen bladluizen tijdens de zomer.

Graanhaantjes zijn aanwezig, maar de druk blijft onder de schadedrempel van 1,5 larven per halm

Oranje tarwegalmuggen worden de laatste week frequent waargenomen door CRA in Wallonië. De druk is beperkt.

Hier kunt u de uitgebreide versie consulteren.

LCG

Lees ook in Granen

Geïntegreerde ziektebestrijding in graanteelt toegelicht

Granen Tijdens de graanavonden die eind februari - begin maart werden georganiseerd doorheen Vlaanderen gaven Bram Vervisch & Jonas Claeys van Inagro én coördinatoren van het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) toelichting bij de geïntegreerde ziektebestrijding van wintergranen.
Meer artikelen bekijken