Het A en O van hooi en stro
Vraag een leek wat een paard eet en meestal zal het antwoord luiden ‘haver’ of ‘granen’. Hooi en stro zijn nochtans en meestal prominent aanwezig in elke paardenstal, ook al wordt stro niet direct als levensnoodzakelijk paardenvoer beschouwd.

In de vakliteratuur heeft men het dikwijls over ‘ruwvoeder met structuur’, wanneer men het heeft over wat hooi en stro het paard bijbrengen. Paarden zijn van nature aangewezen op de aanwezigheid van ruwvoeders in hun rantsoen. Voor rijpaarden geldt hooi meestal als voedsel en stro als strooisel. Stro is dan ook een beetje het ondergeschoven kindje in dit verhaal. Ook al omdat het dikwijls vervangen wordt door houtkrullen. Jawel, omdat paarden nu eenmaal geneigd zijn teveel van het heerlijk naar graan ruikende stro naar binnen te werken.
Ruwvoeders
Hooi = hooi
De voedingswaarde van hooi wordt bepaald door de verscheidenheid aan grassen, maar ook door het tijdstip waarop het gras gemaaid wordt. Het vakjargon daarvoor is eerste, tweede en soms ook derde snede. Zo is bijvoorbeeld de tweede snede van een grasrijke weide eiwit- en dus energierijker - dan het eigenlijk beter voor paarden geschikte gras van de eerste snede. Let wel, eerste snede wil niet zeggen uitgebloeid gras. Een eerste snede komt er idealiter eens het gras in bloei staat. Gras dat compleet uitgebloeid is bevat dan ook veel stengels en dus ook meer ruwe celstof. Het gehalte aan ruwe celstof verschilt dus van snede tot snede.
Hooi moet ook het ook een tijdje ‘uitzweten’ na de oogst. Tijdens deze verplichte rust worden aromatische stoffen gevormd – die heerlijk ruiken trouwens – terwijl anderzijds het vocht opdroogt. Meestal kan nieuw hooi voorzichtig gevoederd worden na acht weken uitzweten. De kans op koliek is reëel wanneer het hooi eerder gevoederd wordt. Enkele weken nieuw en oud hooi mengen is aangewezen.
Stro = stro
Niets is mooier dan een paard in een dik ingestrooide box. Toch moeten veel paardenhouders en paarden het stro laten voor wat het is en houtkrullen inschakelen als strooisel. Dikwijls wegens allergieën, ook omdat het paard er teveel van eet met verstoppingskoliek tot gevolg.
Uitkijken met stockage
PB